Hoofdstuk 29

 

"En de duivelen smeekten Hem aldus: Zend ons in de varkens, opdat wij daarin gaan".

(Markus 5:12)

 

9 februari 1844 's avonds

En de duivelen smeekten Hem

In deze tekst wordt dieper ingegaan op de gebeurtenis waarin Jezus demonen toestond om in een kudde varkens te varen (Markus 5:12). Jezus' daden bevatten verborgen betekenissen die moeilijk te begrijpen zijn zonder de leiding van de Heilige Geest. De vraag van Jezus aan de demon onthult lijkt een manier om Zichzelf als JEZUS te openbaren, waardoor de demon Hem als Heer van de eeuwigheid herkent. De demonen smeekten om naar de varkens gezonden te worden, waar ze hun hoogmoed opnieuw toonden door de varkens in zee te drijven. En zij het vrije spel kregen in de zee.

De bezeten man symboliseert de wereld, die zich bevrijd wil zien van innerlijke kwellingen. Wanneer de wereld bevrijd wordt, komt haar slechtheid nog sterker naar voren. De Gadarenen, die Jezus wegstuurden, vertegenwoordigen de wereldse industriëlen, terwijl de demonen in de varkens staan voor mensen die in verderf leven, zoals modegekken en wellustelingen. Het verhaal laat zien hoe diep en complex het kwaad in de wereld is, en de noodzaak van bevrijding door Jezus. De volledige betekenis van dit verhaal is te groot om te bevatten, maar het geeft ons inzicht in de strijd tussen goed en kwaad.

De tekst biedt een rijke en diepgaande reflectie op de geestelijke dimensies van het Bijbelverhaal uit Markus 5:12. Het benadrukt meerdere betekenislagen die we kunnen ontdekken in zowel het verhaal als in onze eigen levenservaringen. Hieronder een beknopte samenvatting en verdere exploratie van de thema's: De Heer nodigt ons uit om verder te kijken dan de letterlijke gebeurtenissen in de Bijbel. De daden van God zijn vaak gelaagd en vragen om een geestelijke benadering die het gewone overstijgt. Dit leidt tot contemplatie en een open houding ten aanzien van wat God ons kan leren via deze verhalen.

Jezus' vraag naar de naam van de demon. Dat waren er velen! De erkenning van de demonen van hun toestand roept de vraag op over onze eigen erkenning van zonden en tekortkomingen. Dit illustreert het verlangen naar verlossing, zelfs in de meest gebroken situaties. Het herinnert ons eraan dat geen enkele creatuur te ver verwijderd is van Gods genade. De bezeten man kan inderdaad gezien worden als een allegorie voor de strijd die veel mensen in de wereld doormaken. De overgang van de bevrijding naar de destructieve daad van de varkens benadrukt de kwetsbaarheid en de gevolgen van een samenleving die niet in staat is om met haar innerlijke conflicten om te gaan.

Door de demonen in de varkens te plaatsen, wordt er een krachtig beeld geschetst van hoe menselijke zwakheden en destructieve neigingen zich manifesteren in de wereld. Dit suggereert dat de innerlijke strijd van individuen vaak weerspiegelt wat we in de maatschappij zien. De tekst herinnert ons eraan dat er grenzen zijn aan wat we kunnen begrijpen. Goddelijke waarheden zijn vaak complex en kunnen ons begrip overstijgen. Dit nodigt ons uit tot nederigheid in onze zoektocht naar kennis en wijsheid.

De uitnodiging tot zelfreflectie en het proces van het erkennen van onze eigen uitdagingen is een krachtige boodschap. Deze tekst spoort ons aan om met een nederige en open houding de diepere geestelijke lessen in de Bijbelverhalen te aanschouwen. In een wereld van chaos en innerlijke strijd biedt de boodschap van bevrijding en genade een hoopvolle kijk op ons bestaan en onze paden naar een dieper inzicht in onszelf en de samenleving.

Vraag iets aan een dwaas en hij kan je een antwoord geven waarvan je verbaasd staat. Vraagt de dwaas echter iets aan jou, dan zul je hem dadelijk aan zijn vraag herkennen.

De Gadarenen beduiden degenen die de wereld dragen of duidelijker gezegd: ze zijn de eigenlijke industriëlen.

Vorige                                                          Volgende                             Voor de originele tekst, klik op: hfdst.29.htm