Wist u dat…

 

maagzuurremmers

Antacida, (middelen tegen teveel maagzuur) zoals omeprazol (antrax), tagamed (cimeditine), zantac (ranitidine) vermindering van de opname van de vetoplosbare vitamines veroorzaken, onder andere van de vitamines A, D, E, K, B12, ijzer en fosfor, calcium, foliumzuur, vitamine D. De daaruit ontstane problemen zijn o.a.:  vermoeidheid, concentratiezwakte, te dik bloed (tromboseneiging), zwakte der ogen, botontkalking (osteoporose) en hoge bloeddruk.

 

Antibiotica en sulfonamiden

Antibiotica en sulfonamiden leiden tot gebrek aan biotine en vitamine K, vitamine B-complex, insitol-, lactobacillus en bifide. Daaruit ontstaan darmproblemen, spijsverteringsproblemen, eczeem, een droge huid, tromboseneiging, mineralengebrek en schade aan uw zenuwstelsel.

 

Antidepressiva

Antidepressiva (psychofarmaca) leiden tot verminderde vitamine B2 en schade aan het zenuwstelsel.

 

Aspirine

Aspirine veroorzaakt een gebrek aan foliumzuur, calcium, ijzer en vitamine C. De hersenen presteren op den duur minder, de nieren hebben er zwaar onder te lijden en kans op zwakte van de hartspier.

 

Astmamedicijnen

Dit geeft vitamine B-gebrek. De astmamiddelen verstoren de zenuwprikkeloverdracht, het geeft wisselende stemmingen (o.a. ook PMS-syndroom), en minder prestatie van de hersenen.

 

Barbituraten

Barbituraten (slaap en zenuwmiddelen) geven een verminderde vitamine C-, en D-werking. Zij remmen de productie van melatonine. De gevolgen zijn verminderde weerstand, osteoporose, slaapstoringen.

 

Bloeddrukmiddelen

Bloeddrukmiddelen veroorzaken gebrek aan zink en Q10; ook zij remmen de productie van melatonine. De gevolgen zijn hartzwakte, spierzwakte, potentiestoringen, oogzwakte, smaakverlies, verminderde weerstand, verminderde werking van de hersenen en slaapstoornissen.

 

Bètablokkers

Bètablokkers geven een gebrek aan zink en Q10 en ook zij remmen de productie van melatonine. De daaruit resulterende problemen zijn hartzwakte, trombose en apoplexie (beroerte), slaapstoornissen, vermeerderde allergie, slecht zien, slechte smaken en ruiken en osteoporose.

 

Hartmiddelen

Hartmiddelen zoals digoxine veroorzaken een gebrek aan calcium, magnesium, fosfor, zink en vitamine B1. Hieruit ontstaan osteoporose, spierpijnen, haaruitval en hartzwakte.

 

Corticosteroïden

Corticosteroïden zoals cortison geven een verminderde werking van foliumzuur en kalium; het vraagt meer calcium van het lichaam en ook van vitamine C, vitamine D, magnesium en selenium. Daaruit kan zenuwschade en hartschade ontstaan, ook potentiestoornissen, verstoringen in de suikerstofwisseling, ook schade aan de huid en stoornissen bij de vorming van collageen.

 

Diuretica

Diuretica (middelen die ontwateren) scheiden in verhoogde vorm minerale stoffen af zoals zink en kalium, calcium, magnesium, vitamine B1, B6 en vitamine C.  Dus dit geeft op alle fronten problemen met de minerale huishouding. Het veroorzaakt schade aan de zenuwen, concentratiegebrek, verminderde hersenprestatie, slecht zien, ruiken en smaken, ook hartzwakte en hartinfarct.

 

Contraceptiva

Dit geeft een verminderde werking van foliumzuur en vitamine C, B2, B12 en kalium. Verder geeft het een verhoogde koperwaarde en een verminderde manganumwaarde, evenals een te kort aan zinkstoffen in het bloed. Dit veroorzaakt zenuwproblemen, concentratiezwakte, vermeerderde allergie, afweerzwakte, slecht zien, ruiken en smaken.

 

Laxantia

Laxantia leiden tot gebrek aan kalium en veroorzaken hartzwakte en spierzwakte.

 

Lipiden vreters

Lipiden vreters (dat zijn bloedvet vreters) geven een verminderde resorptie van vetoplosbare vitamines, vooral van vitamine B12 en een verminderde werking van ijzer (ferrum). Dit geeft potentieproblemen, voortijdige veroudering, zwakte van de zenuwprikkeloverdracht, vermoeidheid, storingen in de hersenprestatie en huidproblemen.

 

Psychofarmaca

Psychofarmaca zoals ritalin geven een gebrek aan vitamine B1,B6, B12, foliumzuur, gebrek aan zink, gebrek aan kalium en magnesium. Het innemen van orthomoleculaire middelen lost het probleem ook niet direct op, omdat de oorzaak resoluut aangepakt moet worden. Het geeft vermoeidheid, lusteloosheid, onrust, hartzwakte, spierzwakte en oogstoornissen.

 

Salicylaten

Salicylaten (middelen tegen pijnen, koorts en ontstekingen) veroorzaken een verhoogde uitscheiding en een verminderde werking van vitamine C. Het lichaam heeft dan een

grotere behoefte aan vitamine K.  Er is kans op verhoogde neiging tot bloeden, schade aan de nieren, zwakte van het afweersysteem, vermoeidheid en slaapstoringen, concentratiezwakte en maagproblemen.

 

Reumamiddelen

Reumamiddelen remmen de productie van melatonine en veroorzaken slaapstoornissen. Dit kan slaapstoringen veroorzaken!

 

Diabetici medicijnen

Diabetici medicijnen geven een gebrek aan Q10, zincum en magnesium. Dit resulteert tot hartzwakte, immuniteitszwakte, slechte ogen, smaakstoornissen, gehoorverlies en dementie.

 

E-nummers kunnen hyperactiviteit veroorzaken zoals bijvoorbeeld bij de volgende E-nummers: E102, E104 (verboden in de USA), E110, E120, E122, E123, E124, E127, E128, E131, E132, E133, E150, E151, E160b, E210-E213, E214-E219, E220-E228, E320, E321.

 

UpToDate 2023-2024