De voetbadbehandeling

Eerst wordt elke voet ingewreven met vijf druppels voetbadolie. Met behulp van een kruidenlijst (zie onder voetbaden kruidenolie) kan bepaald worden, welke olie nodig is. Vervolgens gaan beide voeten in het voetbadapparaat met toevoeging van passende kruiden. De welriekende natuurlijke stoffen werken in op de voetzolen en op het lichamelijk gestel. De kruiden trekken de giftige opgeslagen stoffen uit de voeten. Niet alleen de werkzame bestanddelen ervan worden opgenomen, ook stoffen die op de inademing werken. De aangename geur van de berkenblaadjes, heermoes en diverse mineraalzouten bevorderen de geneeskrachtige werkzaamheid. Belangrijk is de voeten zo lang mogelijk in het warme water te houden, indien verdraagbaar. Gedurende twintig minuten stijgt de temperatuur elke twee minuten één graadje. Beginnend met 35 graden Celsius zal de temperatuur weldra geleidelijk oplopen tot 45 graden. De temperatuur wordt van onderaf geregeld tot de gewenste temperatuur is bereikt. Hierbij wordt eenzelfde bloedcirculatie bereikt als bij een wandeling van vijf kilometer! Door de actieve bloedstroming zal het lichaam transpireren, zodat veel afvalstoffen meekomen. Dit kan worden versterkt door hete lindebloesem kruidenthee te drinken.

De therapie correspondeert met drukpunten onder de voeten, die als voetzoolmassage kan worden aangemerkt! Een prikkelreactie wordt op gang gebracht. Dit brengt de bloedverdeling in beweging (DastreMoratsche reactie). Door de thermale opstijgende warmte zullen de bloedvaatjes zich openen. Verstopte bloedvaatjes in benen, ook in de grotere bloedvaten zuiveren zich. Tijdens de opstijgende warmteprikkels worden de diepere gelegen bloedvaten en arteriën elastischer. Een aangename warmte kruipt omhoog door alle bloedvaten tot het hoofd en weer terug naar de voeten. Een complete bloedcirculatie wordt op gang gebracht. We hebben circa vijf tot zes liter bloed in het lichaam, daarvan ongeveer tweederde in de perifere bloedvaatjes en voornamelijk in huid en lymfe. Het resterende bloed (circa twee liter) bevindt zich in de grotere bloedvaten zoals hart, milt, longen en nieren. Warme voetbadtherapie verwijdt de vaatjes van de hartkrans en de hartprestatie gaat erop vooruit.

Het circulerende bloed brengt bouwstoffen en zuurstof in cellen en gewrichten. De circulatie voert kristallen en giftige substanties af. Het lichaam wordt tijdens het voetbad met een wollen deken of badjas omhuld om de lichaamswarmte nog meer vast te houden (sauna-effect). Door het zweten worden veel giftige stoffen zoals nicotine en cholesterolstoffen, ammoniak en sulfonamiden afgebroken. Na elk voetbad wordt een half uurtje rust genomen.

 

UpToDate 2023-2024