Het nuttige voetbad Ė een niet te onderschatten therapie

Hart presteert beter - Net zo effectief voor bloedsomloop als stevige wandeling

Bloedsomloopstoornissen nemen tegenwoordig een belangrijke plaats in. Op jonge leeftijd hebben we al te maken met bloedsomloopstoornissen en aderverkalking. Een gebrekkige doorbloeding leidt onvermijdelijk tot een niet goed functioneren van bloedvaten en spierweefsel. Aanleiding tot verschillende gezondheidsstoringen. Hoe ouder we worden, des te kwetsbaarder wordt onze bloedsomloop. Sinds lange tijd is er een Duits voetbadapparaat in omloop, dat de gehele bloedsomloop stimuleert. Het uitgangspunt is dat het water van onderaf gefaseerd wordt verwarmd en niet stootsgewijs zoals bij een traditioneel voetbad, maar waarbij telkens van bovenaf heet water wordt toegevoegd. Deze langzame temperatuurstijging werkt helend op het lichamelijk welzijn.

 

Als de voeten van onderen langzaam worden verwarmd, wordt het bloed in hoofd, buik en benen geleidelijk afgeleid. Daarna stroomt het vervolgens beter in de periferieŽn, verbetert tegelijk de bloedcirculatie van hart, maag en nieren en onderlijforganen. Met behulp van dit medisch apparaat, inclusief de ingebouwde elektrische verwarming, zijn diverse kuurtoepassingen mogelijk. Dit degelijke voetbadapparaat is onvergelijkbaar met de in omloop zijnde goedkopere voetbadapparaten, die vaak ook trilfrequenties hebben. Sommige mensen hebben een bloedarme huid. Moderne kleding en schoeisel versterken dat dikwijls. Dit merkt men aan koude voeten en handen. Een bloedarme huid is vaak ook rimpelig, slap en bleek. Een goed doorbloede huid ziet er glad en gezond uit.

 

Een koud voetbad van een paar minuten doet de lichaamstemperatuur dalen. Bij warme opstijgende voetbaden zijn in het lichaam temperatuursverschillen aanmerkelijk waarneembaar. Warmteprikkels oefenen via de refleximpulsen van de zenuwbanen een stimulerende werking uit op diverse organen. Bij een volbad (ligbad) wordt het hart belast. De voetzolen hebben fijngevoelige zenuwen, wel 72.000 per voet, twee voeten dus 144.000 van de kleinste bloedvaatjes. Eenmaal op temperatuur gekomen regelen deze de warme en koude refleximpulsen. Door regelmatig op zulke reflexzenuwbanen te drukken, bijvoorbeeld met de duim, kunnen zieke organen gunstig worden beÔnvloed, vooral na een warm opstijgend voetbad.

UpToDate 2023-2024