Aanvullende vitamines en mineralen bij multiple sclerose

 

Om het MS-dieet aan te vullen moet er dagelijks en met regelmaat de juiste hoeveelheden vitaminen en mineralen ingenomen worden, die een aantal zeer belangrijke functies uitoefenen. Roger was er vast van overtuigd dat zulke voedingsstoffen als bouwstoffen dienen en in het geval van MS de mergscheden van het zenuwgestel herstellen en het vitamine B-tekort, waaraan alle MS-patiënten lijden, aanvullen. Ataxia (disoriëntatie) wordt veroorzaakt door een tekort aan pantothenisch zuur. MS-lijders hebben in het lichaam en in de hersenen een tekort aan onverzadigde vetten – vandaar de nadruk op de vetzuren in zaadolie en andere soorten. Om de oxidatie van onverzadigde vetten te voorkomen is vitamine E nodig. Het recept dat Roger aanbeval, bevat vitamine B1, B2, B3, B6 en B12, C, E, calciumpantothenaat, lecithine, magnesiumcarbonaat, foliumzuur en calciumgluconaat.

 

·         Het is belangrijk dat op het gewicht wordt gelet. MS is oorspronkelijk een kwestie van een onevenwichtige spijsvertering. Metabolisme is de totale uitkomst van chemische veranderingen (opbouwend en afbrekend) die in levende cellen plaatsvinden en invloed hebben op de gezondheid.

 

·         De volgende opmerkingen zijn bestemd voor diegenen die willen afvallen totdat een gewenst gewicht is bereikt: gebruik geen zuivelproducten en dierlijk vet. Eet peulvruchten, snijbonen, sperziebonen, witte bonen in tomatensaus. Gebruik tapioca en sago die met bewerkte taptemelk en Barbados suiker zijn vervaardigd. Eet aardappelen in de schil, geroosterd of gestoomd. Sojabonen in blik, meel van sojabonen om soep en jus te binden en olie van sojabonen zijn voedzame levensmiddelen. Spinazie helpt om de spieren te versterken. Eet met mate (of helemaal niet!) vlees van wild (ree, konijn of haas en gevogelte). Ook lever, nieren en pens. Geen vleessoorten zoals varkensvlees, kalfsvlees of steak. Lamsvlees is met mate toegestaan.

 

·         Natuurlijke bruine rijst bevat tien keer zo veel mineralen als geraffineerde of witte rijst. Koffie kan voor veel mensen schadelijk zijn. De nieren moeten extra hard werken om de coffeïne te verwijderen en de maag de overtollige gebrande koffiezuren. De nieren moeten extra hard werken om de coffeïne te verwijderen en de maag moet de overtollige gebrande koffiezuren verwerken. Nicotine kan bij het roken ziektes veroorzaken; het is een groot vergif, dat het lichaam niet ontziet. De eerste sigaret gaf waarschijnlijk hoofdpijn of een misselijk gevoel. Nicotine prikkelt de zenuwen. Te veel alcohol is eveneens een vergif. Een beetje tafelwijn is opwekkend. De gezondheid zal vooruitgaan als van sterke drank en bier afgezien wordt. Gebakken voedsel is het zwaarste te verteren.

 

·         Eet voedsel zo vers mogelijk zoals rauwe groente met fijn gesneden kool, rauw geraspte wortelen en bieten. Iedere dag vers fruit, dit geeft levende enzymen die de spijsvertering bevorderen. Vruchten- en groentesappen zijn een uitstekende ‘vloeibare maaltijd’, maar altijd met mate. Deze worden overal ter wereld in klinieken gebruikt. Natuurlijke (ongezoete) sappen geven extra vitamine C. Een regelmatig bad met zeezout helpt mee om de circulatie te stimuleren en afvalproducten uit het lichaam af te scheiden. Frisse lucht is een gave der natuur. Ga zo veel mogelijk naar buiten naar een beboste of heuvelige streek en blijf regelmatig wandelen. Bomen nemen carbondioxide in zich op, het afvalproduct van het menselijk lichaam. Bomen geven verse zuurstof af. 

 

UpToDate 2023-2024