De Romeinen

100 voor Christus Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: 00 0100 vC 0044 vC Julius Caesar in Napels Julius Caesar in museum te Napels

Omstreeks 13 juli 100 voor Christus is te Rome geboren Julius Caesar (-100 tot -44). Hij is de eerste Romein die op munten voorkomt. Alle latere keizers zijn naar zijn naam vernoemd maar zelf was hij geen keizer. Hij trekt Europa in en maakt verslagen van zijn reizen. In 44 voor Christus wordt hij door de senaat aangewezen als 'Dictator Perpetuus = Dictator voor het Leven' en kort daarna wordt hij gedood.

 

63 voor Christus                          Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: 01 0063 vC 0012 Keizer Augustus in Bevilacqua Glyptothek Munich  Augustus in museum te Munchen

Op 23 september 63 voor Christus is geboren Gaius Octavianus Keizer Augustus (-63 tot 14), zoon van Gaius Octavius en Atia Balba Caesonia. Hij wordt later door Caesar (-100 tot -44) aan zijn testament toegevoegd, vanaf dat moment heet hij Gaius Julius Caesar Octavianus.

In 63 voor Christus wordt Julius Caesar Gouverneur van AndalusiŽ, een Romeinse provincie in Spanje waar onrust heerste. Hij verovert en plundert diverse steden en krijgt via een aanval langs de westkust de Gallische zilvermijnen in handen. Hij keert als rijk man terug naar Rome.

 

59 voor Christus

In 59 voor Christus wordt Julius Caesar tot Consul (= de hoogste Romeinse bestuursambtenaar) gekozen en een jaar later wordt hij proconsul inGallia Cisalpina (Noord-ItaliŽ).

 

58 voor Christus                          Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Bello Gallico Commentarii de  Bello Gallico

In 58 voor Christus vallen de Romeinen, onder leiding van Julius Caesar (-100 tot -44), eerst GalliŽ en later het Germaanse Rijk binnen en trekken verder naar het Noorden. Caesar schrijft een verslag van de campagne tegen de GalliŽrs, De Bello Gallico, en verovert het gebied tussen de Seine en de Oude Rijn, Gallia en Belgica. Toen de Romeinen omstreeks 58 voor Christus het Germaanse Rijk binnen vielen is het einde van het IJzeren Tijdperk.

Het is ook het einde van de Prehistorie want men gaat geschiedenis schrijven in Nederland, de Historie ontstaat. In deze periode trekken deBataven en Kaninefaten langs de grote rivieren verder het land binnen. Boxmeer valt ruim 400 jaar onder het gezag van Romeinse keizers.

 

57 voor Christus

In 57 voor Christus vallen de Romeinen de Nederlanden binnen.

In 57 voor Christus is geboren Francus der West-Franken (-57 tot -10), zoon van Sicamber Antharius van Sicamber en NN. Hij is de eerste Koning der Franken, periode ? tot -10. Hij verandert de stamnaam Sicambris naar Francis.

 

49 voor Christus

Op 7 januari 49 voor Christus keert Julius Caesar (-100 tot -44), met een elitelegioen terug naar Rome en neemt het op tegen zijn politieke tegenstanders. Bij het oversteken van de noordelijke grensrivier met ItaliŽ, de Rubicon, spreekt Caesar de beroemde woorden 'alea iacta est' zeggende 'de teerling is geworpen', daarmee aangevend dat er geen weg terug meer is. Hij trekt naar Rome en verjaagt zijn tegenstanders. Hij neemt de volledige politieke en militaire macht over wat het begin is van de Romeinse burgeroorlog (49-45 v. Chr.). Er volgen diverse veldslagen. In Egypte ontmoet Caesar Koningin Cleopatra die hij mee naar Rome neemt. Na de overwinningen in AziŽ stuurt Caesar de befaamde boodschap 'Veni, vidi,vici zeggende 'Ik kwam, zag en overwon'.

 

45 voor Christus

In 45 voor  Christus wordt Gaius Octavianus Keizer Augustus (-63 tot 14) door Caesar (-100 tot -44) aan zijn testament toegevoegd vanaf dat moment heet hij Gaius Julius Caesar Octavianus.

 

44 voor Christus

Op 15 maart 44 voor Christus is overleden Julius Caesar (-100 tot -44). Brutus en Cassius brengen hem met dolksteken om het leven op de trappen van het senaatsgebouw. Na zijn dood ontstond een machtsstrijd tussen Marcus Antonius en legeraanvoerder Lepidus en de toen 18-jarige Augustus. Na een onderlinge strijd sprak men af dat ze met zijn drieŽn voor 5 jaar Rome zouden leiden.

In 44 voor Christus wordt Keizer Augustus (-63 tot 14), na de onderlinge strijd, Keizer van het Romeinse Rijk, periode -44-14.

 

42 voor Christus

Op 16 november 42 voor Christus is te Rome geboren Tiberius Claudius Nero, Tiberius Caesar Augustus (-42-37), oudste zoon van TiberiusClaudius Nero en Livia Drusilla. Hij wordt Keizer van het Romeinse Rijk, periode 14-27.

 

37 voor Christus

In 37 voor Christus is geboren Clodius II der West-Franken (-37-20), zoon van Francus der West-Franken (-57 tot -10) en NN. Hij wordt Koning der West-Franken, periode -10 tot 20.

 

28 voor Christus

Omstreeks 28 voor Christus heeft Keizer Augustus (-63 tot 14), onder wiens regering de Heer Jesus Christus tot Bethlehem is geboren, ene bende van Batavieren aangenomen tot zijn lijfwacht, welke over de twee honderd jaren daarna bij de volgende keizers is onderhouden geweest. Bron:Chronijk van de stad der Batavieren.

 

27 voor Christus

In 27 voor Christus kent de Senaat aan Gaius Octavianus de eretitel 'Augustus' (De Verhevene -63 tot 14) toe en wordt hij Keizer, periode (-27-14). Door het aanleggen van wegen kan het Romeinse leger snel ter plaatse zijn om opstanden de kop in te drukken.

 

 

UpToDate 2023-2024