Eenvoudig reumadieet

Wanneer er een kink in de kabel komt bij afbraak- en uitschei≠dingsprocessen, dan heeft men een probleem. Dan is het aan te raden evenwicht te maken met de opbouwprocessen van alle eiwitvorming. De uitscheiding van urinezuren is bij reuma van zeer groot belang. Als er meer urinezuren ontstaat op plaatsen waar het niet kan worden uitgescheiden, dan blijft het in de weefsels. Daarom is af en toe sauna een weldoener voor het uitscheiden van de gekristalliseerde zuren en een dagelijkse wandeling van minimaal een uur kan zeker geen kwaad.

 

Wij adviseren dan die personen, die aanleg voor reuma hebben, om beslist geen dierlijke eiwitten te gebruiken. Bovendien geen stoffen die de neiging hebben om verkeerde werkingen uit te oefenen, ook bij plantaardige eiwitten, zoals waar sojabo≠nen in verwerkt zijn.

 

Bij alle vormen van reuma gebruikt men zuiver vegetarische voeding, geen dierlijke spijzen. Wel suikerstoffen in de vorm van honing of karamel. Verder aan te bevelen zure melkproduc≠ten, liefst van een geit of schaap, zoals karnemelk, yoghurt en kefir.

 

De warmtecirculatie dient op gang gebracht te worden door bijv. warme opstijgende voetbaden in combinatie met hete bloesemthee (vlier, lindebloesem), gekookte zaden, graansoe≠pen, havergerechten, verwarmende kruiden zoals venkel, anijs, karwij en dille.

Bij de warme maaltijd altijd een porti rauwkost zoals wortelgewassen,bladgroente, bloem en vruchtdelen van de plant; als warme groente gestoofde selderij, pasti≠naak, peen enpeterselie.

 

De eiwitten en vetten zoveel mogelijk beperken. Eet verse vruchten en drink vruchtensappen, maak ook gebruik van de beroemde drank uit de paddenstoel van de Kombucha. Hierover beschikken wij een aparte folder voor gebruik. De vegetarische kost dient afwis≠selend zijn. Wees zuinig met zout en azijn en alle zure producten. Een reumapatiŽnt is vaak niet in staat om mineralen in het lichaam op te nemen. Grote hoeveelheden zout geven vaak aan≠leiding tot nieuwe ontstekingshaarden (infecties).

 

Alcohol is de grootste vijand voor de reumapatiŽnt. Dus ook geen rode wijn of bier en elk soort alcohol. Verder verwijzen wij u naar onze uitgebreide voedingstabel van plus- en minwaarden (basisch en zure waarden).

 

UpToDate 2023-2024