Prostaatklachten

Prostaatkwalen zijn een vaak voorkomend euvel bij mannen op ‘leeftijd’. In de reguliere geneeskunde lijkt de behandeling vrij lastig en vervelend, maar de natuurgeneeskunde heeft hiervoor wel het een en ander in het verschiet. Een goed onderbouwde behandeling is wenselijk. De meest voorkomende verschijnselen zijn: prostaatontsteking (prostatitis) en een vergroting van de prostaat (prostaathypertrofie).

De verschijnselen bij een ontstoken prostaat zijn over het algemeen: vage pijn tussen de bilnaad, uitstraling naar de zaadbalzak en dijen, toenemende pijn bij lang staan, druppelende uitvloeiing uit de urinebuis melkachtige of helder vochtige secretie (ook bij stoelgang). De stoelgang kan zelfs pijnlijk zijn, ook kan pijnlijke zaadlozing (ejaculatie) voorkomen, een moeilijk (branderig) plassen, onvolledige blaaslediging, kruispijn, druk in de endeldarm, druk in de omgeving tussen de testikels en after en vaker moeten plassen.

Deze verschijnselen wijzen erop, dat de prostaat niet gezond is en dat deze nauwkeurige aandacht verdient. Een ontstoken prostaat kan zelfs rugklachten veroorzaken. Dit laatste wordt snel onderschat of over het hoofd gezien.

Feitelijk is dit, vanuit een therapeutische rugbehandeling, een logische gevolgtrekking. Bij een vergrote, gevoelige of subtiele prostaat is de zenuwverbinding met het sacrale en lumbale gebied bijzonder kwetsbaar. De geleidende energie blokkeert en maakt een omgekeerde polarisatie in de onderste chacra. Zo wordt plus dan minus.

Is de prostaat voor het lichaam een ‘infectiehaard’ geworden, dan kunnen daaruit mogelijke chronische klachten ontstaan. Een dergelijke infectiehaard is overigens moeilijk op te sporen, tenzij men specifiek op bovengenoemde symptomen let.

Een anale prostaatmassage, die soms zeer pijnlijk kan zijn, kan dan al een vermoeden bevestigen, dat het om een ‘focus’’= gaat. Een dergelijke massage kan vaak snel opheldering geven. Niet iedere therapeut zal en mag deze massagetherapie zonder meer toepassen en laat dit ook liever over aan een uroloog of huisarts. Het ligt voor de hand, dat een gezwollen prostaat de ingang van de urinebuis blokkeert of vernauwd, waardoor het plassen bemoeilijkt wordt. De talrijke verwijdde klierbuisjes van de prostaat doen het omgevende spierweefsel toenemen waardoor lastige nevenkwaaltjes ontstaan.

Rond 16 jaar bereikt de prostaat – onder invloed van mannelijke geslachtshormonen zijn uiteindelijke grootte. De prostaat zelf bevindt zich op de plek waar twee zaadleiders half onder de blaas samenkomen. Hij omgeeft de urineblaas en de urinebuis. Op jeugdige leeftijd kan de man al met deze klier te maken krijgen, als dit teveel geprikkeld wordt.

Anatomische functie

Eigenlijk is de prostaat een vrij kleine klier ter grootte van een walnoot of een kleine tomaat met drassige vloeistoffen. De roodbruine prostaat past bij de mannelijke vibratietrillingen, die hem voortdurend bereiken. De man moet wat in zijn ‘mars’ hebben om ‘vruchtbaar’ te zijn en te blijven, zonder impotent te worden.

Het prostaatvocht is nodig om het sperma levendig te houden. Dit vocht bevat hoofdzakelijk eiwitten en vitamines, vetten, suikers en alkalische stoffen. De waterige substantie zorgt ervoor dat de zaadjes gemakkelijk naar het vrouwelijke eitje kunnen zwemmen. Het alkalische vocht uit de prostaat beschermt de zaadcellen tegen het zuur van de vrouwelijke schede. Het vocht wordt onder invloed van zaadbalhormonen vermeerderd bij geslachtelijke seksuele opwindingen.

Zaaduitstortingen kunnen bewust en onbewust worden opgewekt; dit laatste is bekend als nachtelijke ‘polluties’’. Op oudere leeftijd – vaak vanaf 61 jaar – vindt er een hormoonverandering plaats bij de man, welke soms een prostaataandoening doet vermoeden.

Therapeutische mogelijkheden

Wanneer een man zijn seksuele gevoelens tegenover zijn partner onderdrukt, kan hij eventueel prostaatklachten ontwikkelen. De natuur duldt overigens geen onderdrukking, maar wenst ‘beheersing’ van de ejaculaties. Er zijn goede ervaringen opgedaan met lever, - en darmspoelingen. Wrijf de endeldarm in met knoflookolie, dit in combinatie met de echte Australische olie. Verder toepassing van koude zitbaden. Veel wandelen – dit masseert de prostaat dat hij zacht blijft. Ook opstijgende warme voetbaden (bij chronisch koude voeten) en in navolging daarop voetzool-reflextherapie, kan wonderen doen. In een acuut stadium wordt bedrust voorgeschreven met warme rubberen kruiken tussen de bovenbenen.

Kan de man absoluut niet plassen, laat hem dan het sap oplepelen van een papje van lichtgekookte uien (bevat zwavelhoudende stoffen!). Een buikomwikkeling met aftreksel van de gladde iep of heemskruid kan soms ook wonderen doen. Veel zitten geeft prostaatstuwingen.

Wilgenroosje helpt bij alle prostaatklachten, ook zelfs bij prostaatkanker in het beginstadium. Zelfs na al ondergane prostaatoperaties. De patiënt drinkt hiervan dagelijks 3 kopjes. Operaties kunnen ermee voorkomen worden. Heeft de man een pijnlijke prostaat, dan werkt het middel Prostagutt ook uitstekend. Uiteraard bestaan er nog vele andere uitstekende middelen, die wellicht nuttig zijn voor een preventief gebruik. Voor de niet-acute prostaataandoeningen is het gewoonlijke middel SABAL geschikt.

Bij prostaatklachten, die ontstaan door onderdrukte gevoelens, schrijven we het homeopathische middel Staphisagria voor. Verdere belangrijke middelen zijn: Conium en Phytolacca. Verder hebben goede diensten bewezen bij andere prostaataandoeningen met Thlaspi, Kalium Phosphoricum, afgewisseld met Calcium Fluoricum. Fluor heeft op zichzelf het thema ‘bezit en seks’ en is ook niet gemakkelijk te verdunnen. Eenmaal opgelost in water ontstaat het zogenaamde ‘Fluorzuur’. Fluo betekent stroom. Wij gebruiken het om de tanden te ‘stroomlijnen’. Fluor in de tandpasta is niet altijd even veilig voor onze gezondheid. De beschermlaag van de tanden moet hard en glimmend zijn.

Voeding

Af te raden zijn alcohol (of met mate), witte wijn, sambal, specerijen en veel eiwitrijk voedsel zoals vlees, vis, kaas en eieren. Ook koude (koolzuurhoudende) dranken dienen absoluut vermeden te worden.

Aanbevolen wordt rauwkost met vers uitgeperste knoflook, dat verder erg rijk is aan vitamine B en mineralen en gezonde niet prikkelend kost. Gemalen pompoenzaad (cucurbita pepo) verwerken met muesli, samen met één paplepel tarwekiemolie of olijfolie. Groente, - en vruchtensapjes afwisselen, telkens met eventueel amandelmelk erbij.

Diepere beschouwing

Prostaatproblemen beïnvloeden het zenuwstelsel. Ze kunnen een uitgesproken bijwerking hebben op het psychische gestel. De prostaat als pro-staat, is datgene, wat ‘voor staat’. Je herkent prostaatlijders vaak, als ze met hun benen kruiselings zitten of staan. Bij vrouwen is dit vaak een indicatie voor eierstokproblemen.

Het Hebreeuwse woord voor prostaat is: PeROiSaTaTaH met de waarde 80-200-6-60-9-9-5. Via deze taal is de prostaat in verband te brengen met de ‘slang in de mens en met zijn eigen scheppingswereld’. De eerste 3 letters (en dus ook getallen) bekleden het woord PeRoi (80-200-6) dat vruchtbaar, doorbraak of uitbreiding betekent. In Peroi zit ook ‘Apri’ met een indirecte verwijzing naar de zaaimaand ‘apri-l’.

In de Bijbel (1 Kor.7:9) wordt melding gemaakt, dat de man beter kan huwen met een vrouw, dan te ‘branden’. Zoals gezegd zwelt de prostaat dan aan bij onderdrukte begeerte en de omgevende zenuwbanen komen in het gedrang.

Het type prostaatman kom je vaak tegen in groeperingen waar seks taboe is, maar waar achter de schermen zijn ‘begeerte’ gestreeld wordt. Het geweten kan bijv. later zodanig opspelen, dat de prostaat niet meer ‘stroomt’ en een verharding van deze klier bewerkstelligt. Sommige mannen laten hun ‘vooraanstaande klier’ koesteren door hen, die graag ‘voor-staan’. Er kunnen nogal wat motieven (complexen) aanwezig zijn, die prostaatproblemen veroorzaken.

Anatomisch gezien produceert de prostaat een vocht, dat nodig is voor de ‘leefbaarheid’ van het sperma. Dit vocht heeft fosforische zwavelachtige substanties, wat dan ook het middel kalium phosphoricum wellicht beter verklaart. Zulke stoffen zijn diep in Moeder Aarde verankerd, waaruit zo nu en dan ‘aardbevingen’ ontstaan.

Is de kracht in het diepste der Aarde, dus ook van de man te groot, ontstaan vanzelf ‘erupties’, vulkanische uitbarstingen’ of ‘ejaculaties’. Was bij de moeder tijdens de verwekking en zwangerschap baarmoederziek, dan kan de prostaat bij haar zoon later nooit gezond zijn. Vaak is het eerste gevolg hiervan in de jeugd een neiging tot onanie.

Het Hebreeuwse woord voor IK betekent ANI. Het woord ‘onaneren’ of masturberen’ komt uit de Bijbel, waar in Genesis 38:9 over een zekere ONAN geschreven wordt. Een verstoorde prostaatfunctie brengt een vroegtijdige geslachtsprikkel voort. Zo beschouwd is onaneren, wanneer we dit woord letterlijk analyseren, in zeker opzicht het verkrachten van zijn eigen ‘ik-kracht’, waardoor meestal ook een schuldgevoel ontstaat. Dit onaneren, heeft als diepere achtergrond, dat de eigen Ik (Hebreeuws: ANI), niet werd of wordt gezien door de ander. Daaruit ontstaat dan weer de behoefte om graag gezien te willen worden (bijv. in de vorm van exhibitionisme).

De energie van de onderste chacra, die in verbinding staat met de hogere ‘ik-kracht’ blokkeert en blijft centreren in de eigen lagere ik-gesteldheid. Daardoor kan het dierlijk worden in de zin van een ‘zieke ik-gesteldheid’ – hartstochten en afgesloten zijn van boven – met een nog niet ontwikkelde ‘echte ik’ (bewustere ik). De ‘lagere ik-gesteldheid is bekend bij het dier als ‘ANI-mal). De anima (gevoelsleven) van de man blijkt hierbij vaak aangetast te zijn.

Prostaatkanker

Als mannen minstens drie keer per week consequent aan sport doen in de vorm van wandelen, fietsen, joggen, zwemmen of andere actieve bewegingen, vermindert dat voor hen voor circa 70 procent het risico om prostaatkanker te krijgen. Lichamelijke trainingen doen namelijk de hormoonstofjes insuline en leptine dalen.

 

Een half uur dagelijkse actieve sport is niet alleen goed voor de prostaatgezondheid, maar het versterkt ook nog eens de bewegingsspieren van hart, bloed en circulatie; bovendien verbetert het de immuniteit. Dit onderschrijven wetenschappers aan de universiteit van Boston.   

 

UpToDate 2024-2025