DE ZIN VAN DE OVERGANG BELEVEN     

Onderwerp ‘de overgang, een tocht naar wijsheid en kracht’

 

De overgang is geen deficiëntieziekte, maar een natuurlijk proces vol kansen. De natuur geeft aan dat het tijd is voor iets anders. Het is de grootste verandering in een vrouwenlichaam sinds de puberteit. Het is meer dan een lichamelijke verandering. Je kunt de overgang gebruiken om je te bezinnen en wakker te worden.

De sluier van je zorghormonen valt weg en het is een kans om helder te gaan kijken naar wat je zelf wilt. Het is een tijd om je creativiteit aan te boren en de levenskracht door je heen te laten stromen. Nieuwe archetypische krachten dringen zich op en willen tot ontwikkeling komen.

Relatietherapie

 

In een aantal consulten kunnen de volgende thema’s aan de orde komen:

· informatie over voeding, kruiden en vitamines;

· de diepe betekenis van de lichamelijke veranderingen;

· oefeningen voor de klieren;

· aandacht voor verlies, rouw en acceptatie van het ouder worden;

· je meisjesdromen;

· luisteren naar je symptomen;

· integratie van je schaduwkanten;

· het vinden van je eigen weg en het integreren van alleen zijn in je leven;

· angsten;

· het ontmoeten van je vroede vrouw/wijze vrouw.

 

Boeken

Glenville: Een natuurlijk alternatief

Hall: Holistische menopauze

Onken: Vuurtekenvrouw

Northrup: De overgang als bron van kracht

Piontek: Tao van de vrouwelijke seksualiteit

 

Werkwijze

Meditatie, geleidemeditatie, visualisatie, mythologische verhalen, tekenen, schrijven, lichaamsoefeningen en delen van gevoelens.

 

Voor wie?

Vrouwen boven de veertig, die zich op de overgang willen voorbereiden en vrouwen die al met deze fase bezig zijn.

 

De overgang     

Een tocht naar wijsheid en kracht

De eerste tekenen van de menopauze geven dikwijls een gevoel van geïrriteerdheid, het verliezen van geduld in de privé-sfeer en op het werk. Op dit seminar wordt duidelijk gemaakt, dat het nodig is om naar dit ongerief te luisteren, zodat je je grenzen aangeeft en meer voor je eigen behoeftes gaat zorgen.

De overgangsjaren kunnen een periode inluiden van geestelijke groei en toenemende innerlijke kracht die kan leiden tot een getransformeerde vrouwelijke wijsheid. Je dient echter wel de realiteit van het ouder worden te accepteren en te rouwen om je sterfelijkheid, het voorbijgegane.

In de overgangstijd verliest de vrouw alles wat ze in de puberteit ontving. Het oude brokkelt af en er kan drang zijn om iets nieuws en opwindends mee te maken. De kracht en het geluk liggen niet in het proberen om je huidige leeftijd te negeren en in een ijdele hoop je jeugd weer na te streven. Zo’n weg leidt tot bitterheid, leegte en verwarring.

Een vrouw die bereid is te veranderen, dient ‘zwanger’ te worden van zichzelf. Het is eerder de tijd om de ‘zorghormonen-oestrogenen’ voor een deel achter je te laten en van een leven te gaan genieten, waar je meer op je eigen ik en wijsheid steunt.

De overgang dien je weer te gaan zien als een overgangsrite, in plaats van als een deficiëntiekwaal. De overgang is een proces vol kansen. De natuur geeft aan dat het tijd is voor iets anders. Het is méér dan een lichamelijke verandering. Je kunt de overgang gebruiken om je te bezinnen en wakker te worden.

De sluier van je zorghormonen valt weg en het is de kans om helder te kijken naar wat jezelf wilt. Het is de tijd om je creativiteit aan te boren en de levenskracht door je heen te laten stromen. Nieuwe archetypische krachten dringen zich in je op en willen tot ontwikkeling komen.

De overgang brengt je naar een andere fase in je leven, de ‘vroede’ (wijze) vrouw, de CRONE, een periode waarin je je kracht toe-eigent. Het is ook een periode waarin je een ander oriëntatiepunt kunt kiezen.  In plaats van identificatie met uiterlijkheden, kun je je meer gaan identificeren met je eigen innerlijk. De hormonale veranderingen kunnen jouw intuïtie en spirituele ervaringen activeren. In de overgang produceert de hypofyse grote hoeveelheden hormonen en deze hormoonklier bevindt zich op de plek van het derde oog. De boodschap van de overgang zou dus kunnen zijn: ‘wordt wakker en open je innerlijk oog!’

de volgende thema’s komen aan de orde:

Aanbevolen boek:

Ch. Northrup: De overgang als bron van kracht

Werkwijze
Ontspanning, meditatie, geleidemeditatie, visualisatie, mythologische verhalen, tekenen, schrijven, lichaamsoefeningen en het delen van gevoelens.

Voor wie?

Vrouwen boven de veertig die zich op de overgang willen voorbereiden en voor vrouwen die al met deze fase bezig zijn.

 

UpToDate 2023-2024