Ontgiftingsdieet

 

Houd het hoofd koel en de voeten warm,

En prop niet te vol de darm

 

Het menselijk lichaam bestaat voor tweederde uit vloeistoffen. Ziekten manifesteren zich het eerst in de vloeistoffen, pas later worden de cellen van het lichaam aangetast. In beide fasen bestaat voor deze aandoening een behandeling om deze gezond te maken. Spijzen die 's avonds worden opgenomen, worden onvoldoende verteerd en blijven onverwerkt in de darm. Als 's ochtends de darm dan weer actief wordt, belanden deze halfverteerde producten in de bloedbaan. Een reden waarom mensen er 's ochtends vergiftigd en daas uitzien; velen hebben een pafferig gezicht, een vettige huid, een beslagen tong, stroperige haren, een vieze smaak, een lichte vermoeidheid of andere vergiftigingssymptomen. Om deze reden is er nauwelijks trek in eten. Pas later als de meeste giften zijn uitgescheiden, komt de honger weer terug. Criteria voor een normale ontlasting en gezonde spijsvertering zijn:

 

de ontlasting moet gemakkelijk komen en geheel vanuit eigen darmbeweging;

de ontlasting moet worstvormig zijn;

de ontlasting moet glad van oppervlakte zijn;

de ontlasting behoort reukloos te zijn;

de ontlasting dient zwaarder dan water te zijn;

de samenstelling van de ontlasting moet zodanig zijn, dat deze de anus niet vervuilt;

toiletpapier moet niet altijd nodig zijn;

de kleur van de ontlasting moet lichtbruin zijn;

de kleur verandert als er sprake is van gisting en rotting in de darm.

 

Een gevoel van zwaarte of druk in de buik is een teken van gisting en rotting; dit gevoel kan overgaan in diverse pijnsensaties, hetgeen betekent dat het proces in de buik toeneemt. Een ander symptoom is het gevoel geen pillen te kunnen slikken. Borrelende geluiden en gasvorming in de buik wijzen op gisting en rotting van het opgenomen voedsel en dit dient als zodanig behandeld te worden.

 

Het kuurbroodje als reinigingsdieet

 

Het broodje moet van alternatief grijsbrood zijn, dus geen witbrood bij de gewone bakker. Er kan gekozen worden tussen alternatief grijsbrood of de Duitse witte bolletjes, die hard en rond zijn. Deze zijn overal in Nederland verkrijgbaar. De voorkeur gaat uit naar grijs-witbrood, dat bij elke biologische winkel op bestelling verkrijgbaar is. De avond tevoren wordt het gewenste aantal sneetjes brood voor de volgende dag voorbereid en even ‘getoast", maar zodanig dat deze niet bruin en hard worden. Een goed kuurbroodje mag niet kruimelig zijn, ook niet bij het snijden maar het moet stevig en elastisch zijn en het mag nooit droog en hard worden zodat het gaat brokkelen.

 

Het kuurbroodje wordt niet als voedingsproduct maar als een reinigingsmiddel gezien. Het effect is, dat het witbrood werkt als een spons en resterende en overtollige voedingsstoffen in de darmen resorbeert. Het is de bedoeling dat gedurende de kuur twee tot drie keer per dag brood en (gekarnde)- of (soja)melk wordt geconsumeerd. De avondmaaltijd slechts indien nodig. Als buiten de maaltijd een hongergevoel opkomt is er te haastig gegeten. De behoefte aan eten kan echter gestild worden door het drinken van kleine slokjes kruidenthee. Mocht het gevoel van honger aanhouden dan mag buiten de vastgestel­de etenstijd iets gegeten worden van een oudbakken witbroodje, maar op de juiste wijze gekauwd en nooit later dan 19.00 uur. Deze behoefte zal verdwijnen als de gezondheid weer toeneemt. De kruidenthee wordt met kleine slokjes opgelepeld eventueel met wat honing. Overdag moet veel kruidenthee gedronken worden en minstens twee liter per dag. Bijvoorbeeld de ene dag twee liter thee voor de darmen en de andere dag twee liter thee voor de nieren. Of in de ochtend thee voor de darmen en in de middag thee voor de nieren.

 

Enkele regels

De kuur moet beslist plaatsvinden onder begeleiding van een arts/genezer en mag niet op eigen houtje gedaan worden. Dit zou dan een nadelige consequentie kunnen hebben. Wat vroeger naar bed gaan en minder tv- kijken dan gebruikelijk. Geen vruchtensappen of vitaminetabletten innemen. Door het reinigingsdieet kunnen de opgeslagen vitaminen en mineralen in het lichaam dan veel beter vrijkomen.

 

Het beëindigen van de darmvastenperiode

De moeilijkste tijd van de hele darmkuur is de periode waarin het dieet geleidelijk en met goed gevolg beëindigd moet worden. Juist dan moet men niet lichtzinnig worden, maar elk voorschrift stipt nakomen en nog preciezer als voorheen het voedsel goed inspeekselen en kauwen. Elk kleinste dieet‑ en eetfout zal heftig gevoeld worden. Het pas vernieuwde maag- en darmslijmvlies is dan nog teer en reageert heftig op iedere onverteerbare spijs met wondjes, die intensief pijn doen. In deze periode komt ook het echte hongergevoel. De kuur kan en mag pas beëindigd worden als een beslagen tong geheel is verdwenen. Dit kan variëren van vier tot zes weken.

 

Aanwijzingen

Drinken mag pas één uur na het eten en een half uur vóór de maaltijd. Drink veel, ook 'avonds. Slanke personen moeten veel drinken en 's ochtends en 's middags 200 gram volle of magere kwark gebruiken na de maaltijd. Gezette mensen mogen geen kwark. Bij een flauw gevoel mag met uitzondering wat tamari met heet gekookt water gebruikt worden. Eventueel met wat tomatenpuree.

 

Na de kuur

Nog mag alles niet gegeten worden maar het meeste wel, behalve ui, kool, opge­bakken eten, specerijen, vruchtensappen, rauwkost en gefrituurd eten.

 

Tussencontrole

De controle tussendoor is belangrijk. Dit is vanwege het opmeten van de buik (lever), de taille en het gewicht. De buik wordt gepalpeerd om te checken of de darmen weer sterker en gezonder zijn.

 

                        Vier tot zes weeks durende reinigingskuur

                                               een resumé

ochtend

Het gewicht wegen en de omvang van de buik (taille) opmeten en op papier vermelden. Eén keer per week ook de halsomvang meten in verband met de schildklier. Een half uur voor het ontbijt één afgestreken koffielepel BITTERZOUT in ¼ liter gekookt water met wat honing of citroensap. Dit laten afkoelen en daarvan 1/3 opdrinken in de ochtend en een half uur voor het ontbijt, voor de middag een half uur voor de lunch 1/3 en de rest in de avond. Tevens moet een half uur voor het ontbijt één eetlepel OLIJFOLIE langzaam ingenomen worden.

het kuurbroodje

De avond te voren het brood in vingerdikke plakjes snijden. Langzaam opeten en zeer goed kauwen. Bij elke hap mag maar 1 koffielepel karnemelk of geitenmelk geslurpt worden. Na het ontbijt geen melk of karnemelk tot zich nemen, ook niet tussendoor. Bij hongergevoel mag een klein beetje kruidenthee gedronken worden. De ene dag kruidenthee voor de maag en darmen, de andere dag voor de nieren, een andere dag weer voor de lever en gal. Dus variëren!

 

middag

Het kuurbroodje naar behoefte kauwen. Nogmaals, fijnkauwen! Wat de avond ervoor in vingerdikke plakjes werd gesneden, kan dan langzaam gegeten worden. Bij elke hap geldt slechts 1 koffielepel karnemelk of geitenmelk. Na dit middageten geen zuivel meer gebruiken. Als er kruidenthee wordt gedronken, mag dit altijd één uur na of een half uur vóór het eten. Hoeveel mag er gedronken worden? Vermenigvuldig het gewicht met drie, bijvoorbeeld 70 kg x 3 = 210, dan kan men 2.1 liter per dag drinken. Het drinken moet altijd sloksgewijs gedaan worden en ditmaal mag er ‘geslurpt’ worden Door het nippen komen de enzymen vrij uit het speeksel, die broodnodig zijn voor de zo belangrijke bouwstoffen.

 

avond

Een half uur voor het avondeten een eetlepel olijfolie en een half uur voor het avondeten het laatste van de overgebleven 1/3 liter bitterzout tot zich nemen. Als de stoelgang regelmatig is, mag er een dag overgeslagen worden. De hoeveelheid van de kuurbroodjes is naar behoefte. Een uur na de avondmaaltijd de rest van de kruidenthee opdrinken (sloksgewijs) en op tijd naar bed gaan, het liefst een uur eerder. Het lichaam wil zich in dit stadium graag regenereren! Wanneer er een broodmachine ter beschikking staat, is dat een uitstekende remedie om zelf het brood te bakken. Het liefst brood van speltmeel, waarvan de witte bloem!s

Pas op:  Volg dit dieet strikt. Doet u dit langer of vaker (en zonder begeleiding!), dan loopt u grote kans dat u uw schildklier beschadigd.

 

UpToDate 2024-2025