NETELZUCHT

De netelzucht – ook wel netelroos - heeft diverse benamingen. In de volkstaal zegt men: galbulten of netelroos. In de geneeskunde noemt men dit urticaria. Nu bestaan er twee soorten hiervan, de lichte en een veel zwaardere vorm. De eerste is gemakkelijker te behandelen met homeopathie, de tweede soort is een veel lastiger en ook gevaarlijker. Deze lastige en agressieve kwaal dient een totaalbehandeling en niet symptomatisch bestreden te worden. De symptomen zijn: hier en daar optredende galbultjes (kwaddels) en roodheid van de huid, plaatselijk of verspreid (erytheme in de cutis). Dit is een gevolg van actieve bloedovervulling. Daarom kan de patiënt ook reageren op de koude of warme prikkels van buitenaf. Ook schaamte, woede, frustraties en stress kunnen hierin een belangrijke rol spelen. Woede of ontsteking is analoog. Ontsteking is opvlammen. De zwaardere vorm is het quinckse oedeem. Deze heeft een bijna dezelfde eruptie, maar hier zijn de opzwellende gebieden veel groter en deze reiken ook veel dieper, zodat de huid en de onderhuidse bindweefsellaag aangedaan worden. Beide vormen, de urticaria en het quinckse oedeem zijn verschijningen van hetzelfde pathologische gebeuren.

De acute urticaria kan berusten op diverse oorzaken. De persoon kan een geneesmiddelallergie hebben, het kan overgevoelig zijn voor insectensteken of insectenbeten of overgevoelig voor bepaalde voedingsmiddelen (vooral eieren, schelvis, noten en fruit). Sommige reacties op voedingsmiddelen verschijnen al na kleine hoeveelheden in hoge mate explosief. Andere reacties kunnen van toxische (afvalstoffen die belasten) aard zijn. Indien het lichaam teveel etterhaarden heeft in de vorm van streptokokken – zoals bijv. abcessen van een tandalveolaar, een prostatitis (prostaatontsteking) of een galwegontsteking, of als een chronische infectie ten grondslag ligt, een urticaria kunnen veroorzaken of begeleiden. Men kan zelfs een urticaria krijgen door een teveel of een te vaak gebruik van antibiotica. Natuurlijk blijven bepaalde acute reacties onduidelijk, zelfs ook, indien deze recidiveren. Als een acute quincks-odeem tot recidieven neigt en elke terugkeer erger is dan de voorgaande, moet men aan een erfelijk enzymdefect denken. De familieanamnese kan soms opheldering geven. Voor de chronische urticaria is er maar met uitzondering een specifieke oorzaak. Het komt evengoed voor bij personen die wel en niet allergisch zijn. Soms is de niet vermoede maar voortdurende inname van een geneesmiddel hiervoor verantwoordelijk, bijv. penicilline in melk. Psychische factoren zijn zelden te vinden, hoewel deze niet uitgesloten zijn en zelfs zeer mogelijk.

Symptomatiek

Op de jeukprikkel volgen meestal bij het eerste symptoom spoedig urticariële veranderingen, die weliswaar klein blijven (1-5 mm) of zelfs groter kunnen worden. De grotere galbulten neigen ernaar om in hun centrum kleiner te worden en vallen eventueel eerst dan als grote eczeemachtige of odameuse ringen van meer dan 20 cm doorsnede op. Normaal gesproken komen en gaan de urticariahaarden en blijven een paar uren op een plek om dan weer te verdwijnen en elders opnieuw op te treden. Het quinckse oedeem is een meer diffuse zwelling van los onderhuidweefsel, bijv. aan de hand of aan de voetrug, oogleden, lippen, geslachtsdelen en slijmhuid. Een glottisodeem kan tot ernstige ademnood leiden en de stridor kan met astma verwisseld worden.

Diagnose

Ofschoon de efflorescenties van insectensteken naast een scabiës hierop kunnen lijken, ligt de diagnose in het algemeen voor de hand. Daarentegen kan het aanzien van de vele mogelijkheden problematisch zijn om de oorzakelijke noxe op te sporen. Huidtesten helpen gewoonlijk niet echt.

Therapie

De acute urticaria is in het algemeen binnen enkele dagen (1-7 dagen) een vanzelf afnemende ziekte. Men behandelt daarom overwegend palliatief. Is de oorzaak niet duidelijk, dan is niet nodig om beslist de noodzakelijke medicijnen te stoppen, tot de reactie is afgenomen. Een oraal antihistaminicum vermindert gewoonlijk de symptomen van de acute urticaria. Voor zwaardere reacties, wordt vooral bij quinckes oedeem, de reguliere prednison oraal 50 mg voorgeschreven. Tegen de acute allergische glottisodeem (de acute pharynxodeem) is een middel nodig, die alleen via de huidarts of huisarts mag worden voorgeschreven. Bij de meeste gevallen van chronische urticaria kan het specifiek opwekkende agens niet gevonden en geëlimineerd worden. Ondanks komt het tenslotte in de meeste gevallen tot een spontane remissie. Vaak helpt de overwinning van een stressbezette levenswijze, leidt onder omstandigheden zelfs tot duurremissies. Diverse medicijnen, bijv, acetylsalcylzuren (aspirine, enz.) kunnen de symptomen doen verergeren, omdat het bloed nog dunner wordt en daar waar een neiging bestaat tot hitte meerdere verhitte plekken kunnen bezetten, waar extra histamine vrijkomt. Maar ook alcohol, koffie en tabak. In de meeste gevallen helpen orale antihistamina met sadieve neveneffecten. In ieder geval moet men eerst er voor zorgen alle andere therapeutische mogelijkheden geprobeerd te hebben, alvorens men overgaat tot corticosteroïden (prednison). Want deze zijn natuurlijk altijd werkzaam, maar eenmaal gegeven moeten deze verder onbegrensd verder ingenomen worden, omdat het lichaam het niet meer op eigen kracht kan.

Homeopathische behandeling

De netelroos is een afweerreactie van de huid tegen giftige stoffen. De geprikkelde zenuwen en lymfvaten veroorzaken huidirritaties die zelfs kunnen ontaarden in lastige jeukende bultjes. Er is ook een begeleiden verschijnsel van spijsverteringsorganen en de vrouwelijke organen tijdens de menstruatie.  Men moet zien te ontdekken voor welke stof de patiënt overgevoelig is en de bestrijding daarop richten. De homeopathie kent – afhankelijk van de constitutie – een aantal middelen, d30ie het proberen waard zijn. In de eerste plaats is dat de brandnetel – de Urticaria urens D3 of zelfs in een zeer hoge potentie, naast Apis D4 (zwellingmiddel), Rhus toxicondendron D30 en in chronische gevallen Psorinum, Calcium carbonicum of Sulfer. Dit laatste is weer afhankelijk van de typologie. Als de kalkspiegel niet optimaal is, dan werkt urticalcin van Dr. Vogel fantastisch, want in de brandnetel zit veel kalk. Men combineert het met viola tricolor. Vaak denkt men aan overgevoeligheid van bepaalde voedingsmiddelen, maar persoonlijk heb ik de praktijkervaring, dat het om stress gaat. De brandnetel wordt in de fytotherapie graag toegepast als reinigingsmiddel om de tekorten aan te vullen (kalk, magnesium, ijzer, kiezelzuur, chlorofyl en vitamine C, enz.) en de afvalstoffen te verwijderen. De brandnetel werkt diuretisch  en regulerend op de suikerstofwisseling.  Urticaria in een zeer hoge potentie kan in sommige gevallen een wonderbaarlijke uitkomst zijn, en blijvend!

Homeop. Antimonium crudumastacmezereumsulfur - let op nier-maag-darm-lever – meestal ligt een nerveus gestel: kalium phosnatr. Mur – en voor de uitscheiding natr. Sulf - denk aan schimmels (candida) – emoties onder de huid worden niet uitgedrukt – Als het verslechtert, wil de persoon niet mee zwemmen. Is het vaak met zichzelf oneens en vindt de impulsen van het leven teveel. Innerlijke isolatie om de uiterlijke provocatie de uiterlijke prikkels te ontlopen. Verwisselt de ontbrekende kern met isolatie, die een innerlijke leegte nog versterkt. Isoleert zich en is ondanks chronisch overprikkelt. De gevoelens worden teruggehouden en de persoonlijke uitstraling ontbreekt. De persoon moet leren bij zichzelf te blijven. Vaak speelt plichtvervulling een grote rol. Is uit het midden gevallen. In de oudheid werd brandnetel gebruikt tegen huidontsteking.  Het is een fantastisch middel tegen jicht. Symptomen die om dit middel vragen zijn steeds seizoengebonden en dus steeds terugkerend.

Netelroos bij te veel maagzuur is dulcamara d30 -  na het nemen van een warme douche of bad: urtica urens d30  en na visgenot: urtica urens d3 – geen vis, eiwit en soja ! apis bij weinig quaddelen  - oorzaken: genot van aardbijen, aardbeien, asperge, ananas, oesters, zeevis, kreeft – wild – De volgende voedingstoffen die histamine bevatten of aanmaken, kunnen hierbij een allergische reactie versterken, maar men hoeft er niet allergisch voor te zijn:

Vaak is er ook een allergie van huisstof (huismijt) te constateren. Dit geldt als een belangrijke basis en u dient , indien de klacht ernstig is, hiermee eerst te desensibiliseren, waarna de weg meer vrijgemaakt wordt voor reiniging en opbouw. Beperk het gebruik vooral van eiwitten, witte suiker en witte meelproducten. Eet volwaardige producten. Als u eenmaal weet, voor welke (voedings)stof u allergisch bent, kunt u hiervoor een isopathisch-homeopathisch middel laten maken.

Wat doet Urtica: het heeft met agressie, wil, zelfoverwinning, bloedreiniging en ijzer (ik-kracht) te maken. De agressie is in dit geval overschreden worden. Het is soms nodig om nieuwe hindernissen te overwinnen en om een nieuwe activiteit te kunnen ontplooien – het Latijnse woord aggredi  = iets aangaan – het verwijdert het oude, verbruikte, krachtloze en overbodige en creëert daardoor plaats voor iets nieuws. Agressie en scheppende bezigheden horen altijd bij elkaar. Voor de persoonlijke ontwikkeling en vrijheid is het belangrijk om een positieve agressie in zichzelf te overwinnen en een wil te ontwikkelen, om zelf weer positie te nemen in het leven en zich niet door instincten te laten beheersen.

UpToDate 2023-2024