Indicatie nasale reflextherapie

Wat ermee behandeld kan worden?

·                    verstopt gevoel van voorhoofdgebied;

·                    bijholteproblemen;

·                    het ontlasten van spanningen;

·                    hoofdpijn en migraine;

·                    pijnlijke en onregelmatige menstruatie;

·                    griep en verkoudheid;

·                    stress.

De therapie zorgt ook voor:

·                    antiseptische en desinfecterende werking;

·                    stimulerende werking op het kliersysteem;

·                    reinigende werking op de slijmvliezen;

·                    regulerende werking op het vegetatieve zenuwstelsel;

·                    vermindering van ontstekingsreacties;

·                    reiniging van luchtwegen en bijholten.

 

Orgaanconnecties
De reflexzones zijn te vinden op de slijmvliezen van de neusschelpen. Zo staat de bekkenzone in verbinding met de baarmoeder, eierstokken, testes, blaas, urinebuis en sluitspier van de anus. Tevens ook met blaasklachten, menstruatiestoringen en aambeien. De bekkenzone is te vinden aan de kop van de onderste neusschelp. De zonnevlechtzone heeft een verbinding met de maag en met de dikke- en dunne darm, lever en gal en alvleesklier (pancreas). In deze zone worden vrijwel alle spijsverteringsstoornissen zoals ook bij verstopping en diarree gunstig beïnvloedt. De zone is te vinden aan het middelste deel van de onderste neusschelp.

De nek- en hoofdzone oefent via de neusreflexie invloed uit op aandoeningen van ogen en oren, bij duizeligheid, hoofdpijn en migraine. Die zone is te vinden aan het achterste einde van de onderste neusschelp. De longzone heeft een relatie met het middenrif en de luchtwegen en het is toepasbaar bij alle aandoeningen van de ademhalingswegen zoals bronchitis, astma en longemfyseem. Deze respiratieve zone is te vinden aan de kop van de middelste neusschelp.


Neusvocht
De vochtige gesteldheid van de neus speelt een belangrijke rol, meer nog dan doet vermoeden. De vochtige neusslijmvliezen zorgen dat de ingeademde lucht, vóórdat deze de longen bereikt, wordt bevochtigd. Als de ingeademde lucht te droog de longblaasjes bereikt, werkt dit prikkelend op de longen. Is de luchtvochtigheid in opslagplaatsen van oude antieke meubels te laag, dan gaat het hout scheurtjes vertonen. Zo wordt in opslagplaatsen de vochtigheidsgraad nauwkeurig in de gaten gehouden. Iets dergelijks kan zich ook voordoen bij droge neusslijmvliezen. Bij aanhoudende droogheid van de neusslijmvliezen gaan botdeeltjes van de neus zich verplaatsen, waardoor het tussenschotje of het gehemelte vervormingen gaan vertonen. Zulke vervormingen zullen als resultaat te zien krijgen, dat een scheefstand van het gebit of tussenschotje ontstaat. Vooral bij het opgroeiend kind, waar alles nog in ontwikkeling is, kan dit vervelende gevolgen hebben door het langdurig dragen van beugels en klemmen om de verschillende gebitselementen weer op hun plaats te krijgen. De oorzaak van een uitdroging van de neusslijmvliezen kan ook te wijten zijn aan een mondademhaling, waardoor de neusslijmvliezen te weinig prikkels krijgen. De neusademhaling zorgt immers voor bevochtiging van de ingeademde lucht. De prikkel van de langsstromende lucht is nodig voor slijmproductie in de neus. Centrale verwarming en airco kunnen ertoe bijdragen, dat de luchtvochtigheid kan uitdrogen.

Endonasale helende neusreflextherapie

 

Reacties
De nasale behandeling kan wel bepaalde reacties opwekken, die uiteraard ook gewenst zijn zoals een enkele niesbui of een hoestbui. De tranende ogen kunnen een tijdelijke reactie zijn gedurende een korte behandeling. De bijkomende, maar zinvolle verschijnselen zijn noodzakelijk zoals tranenvloed aan de kant waar vooral de reflexpunten worden behandeld. Door de opgewekte reactie worden de slijmvliezen van oog en neus bevochtigd. Een andere reflex die kan optreden is een hoestreflex, waarbij soms grote hoeveelheden slijm naar buiten worden gewerkt als reinigingsreactie. Een zinvolle reactie is het niesen, dat al tijdens de behandeling kan optreden, maar ook enkele uren later. Het is een uitstekende manier om spanningen kwijt te raken.

 

Diepgaande resultaten

In het begin wordt er wat vreemd tegen aangekeken, maar na de behandeling en zelfs tijdens de neusmassage voelt de behandelde duidelijk een vrijere ademhaling. De uitstekende resultaten van deze techniek worden niet alleen door de reflexen veroorzaakt, maar in belangrijke mate ook door de speciaal daarvoor bestemde neusreflexolie. Reflexmassage van de neus brengt het hele lichaam in actie. Voor velerlei klachten kunnen de neusslijmvliezen gemasseerd worden met een speciale neusolie, zodat er een grote schoonmaakbeurt plaatsvindt. De dampen van de etherische olie bereiken tijdens de inwendige neusmassage alle bijholten en zorgen zo voor de reiniging. Het masseren is uitstekend geschikt bij griep, verkoudheid, een verstopte neus en voorhoofdsholte en holte-irritaties. Het zorgt voor een verbeterde doorbloeding van het gehele hoofdgebied, het lost vastgezet slijm in neus en bijholtes op en het is toepasbaar bij concentratiestoornissen. In de directe omgeving van de neusholte bevindt zich de hypofyse. Vanuit deze klier worden alle hormonale organen beïnvloed. Dit is de centrale regelpost van het hormonale stelsel. Een prikkeling van de inwendige neus heeft dus een invloed op de hypofyse.

 

De bijholtes regenereren                     

De bijholtes kunnen zodanig belast zijn dat een ingedroogd neusslijm als een voortdurende prikkel wordt ervaren zoals een infectiehaard. Haardgevoelig zijn vooral de tanden, amandelen en bijholtes. Op die manier kan het afstandssymptomen veroorzaken. Focusgevoelig wil zeggen dat in die delen van het lichaam zich ongemerkt chronisch sluimerende ontstekingen bevinden die invloed hebben en elders in het lichaam klachten kunnen veroorzaken. Zulke klachten kunnen uiteenlopen van vermoeidheid, depressiviteit tot en met reuma, huidaandoeningen en hoofdpijn. Door de inwerking van de speciale neusolie is het mogelijk een ingedroogd slijm op te lossen en ook te verwijderen.

 

UpToDate 2023-2024