Wat is Multiple Sclerose?

Multiple sclerose is een zeer ernstige aandoening en is niet onbekend in de geneeskunde. Aanvankelijk gaat de ziekte gepaard met myelineverlies in het ruggenmerg. Dit kenmerkt zich door verspreide verharde plekjes in het ruggenmerg en hersenen. De zenuwcellen takelen af, waardoor geleidelijk allerlei verschijnselen ontstaan. Dit kan op de duur een Ďkortsluitingí veroorzaken, dat als een schok of spasme wordt gevoeld, net een aardbeving, dat zomaar opkomt. Ook ontstaan er zogenaamde plaques of verharde plekken op delen, waar het myeline in verdwijnt. Als het zenuwstelsel wordt aangetast, dan treedt geleidelijke verlamming op. Eveneens kunnen oog- stem- en spraakstoornissen zich voordoen. Moeilijk lopen, spastische verlammingen, oogbolstuipen, beven, slapte, evenwichtsstoornissen door gebrekkige samenwerking van de spieren. De ziekte kruipt langzaam voort en bij tijden blijft ze een poos stationair en plotseling kan het weer verergeren.

Multiple sclerose begint met spontane remissies die van tijdelijke aard zijn. Geleidelijk kan er een situatie van volledige invaliditeit ontstaan dat niet bij elke MS-patiŽnt voorkomt. Deels is MS een civilisatieziekte, een langzaam afsterven van hersendelen, een langzaam ontstaan en een versneld proces door tekorten van bepaalde mineralen en vitamines. Hoewel men nog zo gezond met zelfs een biologisch eetpatroon, kan MS zich desalniettemin nog ontwikkelen. Vaak is de darm- en hersenstofwisseling de schuldige. ďIk ga elke dag naar het toilet!í is vaak het antwoord. Toch kan de darmresorptie en de leverstofwisseling hierbij een zeer grote rol spelen, maar er is altijd hoop voor de MS-patiŽnt. Die hoop moeten zij ook niet opgeven. De therapeut steunt de MS-patiŽnt hierbij zo goed als mogelijk. Zonder hoopkoestering maakt het de behandelaar niet zo eenvoudig. Een positieve denkwijze wordt mede ondersteund. De natuurgeneeskunde accentueert vooral de aandacht aan het afweersysteem. Cytostatica en prednisonmiddelen zijn uit den boze.

De therapie bestaat uit:

                    kortstondige koude afwassingen;

                    laatkoppentherapie (cupping) op delen die slecht doorbloed zijn;

                    warme opstijgende voetbadentherapie;

                    aderlatingen;

                    lichtkleurentherapie;

                    enzymtherapie en orthomoleculaire geneeskunde;

Degene die op dit moment aan deze ernstige ziekte lijdt moet weten, dat de kans op genezing bij meer dan 70% ligt, dus erg hoopvol. Dat wil zeggen, dat er met succes behandelt kan worden. Alle Multiple sclerose aandoeningen zijn verschillend van karakter en dientengevolge dient de behandeling individueel aangepast te worden. De voorgeschiedenis en het leefpatroon van de lijdende persoon zijn bijzonder belangrijk.

De Duitse plattelandsarts dokter Evers in Duitsland benaderde in zijn tijd (in de jaren zeventig) multiple sclerose slechts via VOEDING. Want stelde hij, de westerse mens gebruikt te veel stoffen in zijn voeding Ė ook biologische. Bovendien beÔnvloedt een teveel aan voedingsstoffen de stofwisseling nadelig. Een aap heeft het gebit van een vruchteneter. Dat gebit vertoont veel gelijkenis met dat van de mens. Het varken is echter een alles- of vleeseter. Dr. Evers was sowieso al een voorstander van het gebruik van veel verse groenten en van een beperkt gebruik van vlees en spek. Hij verscherpte deze adviezen bij MS. Hij schrapte brood uit het menu en beval in plaats daarvan de granen rauw te nuttigen. De graankorrels dienden volgens hem eerst enige dagen gekiemd te zijn. Als de kiemen eenmaal twee centimeter lang waren, kon men deze tezamen met fruit of een karnemelkproduct (mueslivariant) nuttigen. Daarmee bereikte hij goede resultaten, vooral in de beginfase van MS.

 

UpToDate 2023-2024