Mogelijke oorzaken van MS

 

De oorzaken kunnen vele zijn. Het kan gaan om een auto-immuunziekte en anderzijds ook om een insluipende virusziekte die in het verleden werd opgelopen. De MS-patiŽnt kan eveneens belast zijn met een divers aan toxinen en een verkeerd voedingsgedrag zoals overmatig koffiegebruik, cola, kaneel, kleur-en smaakstoffen (smaakversterkers) in voedingsproducten (de kleurstof in kaas en vanillevla). Een veelvuldig gebruik van bepaalde medicijnen (o.a. paracetamol of diclofinac) kan mogelijk een verkeerde invloed hebben op het immuunsysteem. Veel chocoladegebruik (vierde verslavende wereldproduct!), amandelspijs, marsepein, ontbijtkoek, tomatenketchup, drop, wijn en alcohol kunnen op den duur aanleiding zijn voor voedselintolerantie.

 

Elke MS-patiŽnt heeft zwakke plekken. De arts/genezer dient te letten op de volgende criteria: hoe staat het er voor met de bloedstatus, wat is gecheckt? Belangrijk is de vitamine B6- en de B12-gehalte, schildklierfunctie, IGM, IgA, IgG en igE. Verder dient het selenium- en zinkgehalte nader onderzocht te worden. Er kan een verborgen ziekelijke afwijking aanwezig zijn, dat alleen door een specifiek bloedonderzoek kan worden vastgesteld. Hoe staat het er voor met de mineralen, sporenelementen, aminozuren, enzymen, co-enzymen en het eiwitprofiel? Ook dient de pH-waarde van het bloed, ontlasting en urine gecontroleerd worden in verband met het evenwicht van zuren en basen. Het interne milieu kan ook verstoord zijn. Een algemene balansverstoring kan ontstaan door allerlei factoren.

 

Daarom dient de arts/genezer te letten op het woonklimaat en de werkomstandigheden. De geschiedenis van een MS-patiŽnt dient nauwkeurig gevolgd te worden vanaf diens geboorte tot de laatste actuele gegevens. Waarin heeft bijvoorbeeld de MS-patiŽnt gedurende zijn leven al zijn voedsel gekookt? Aluminiumpannen zijn uit den boze! Dit veroorzaakt een langzaam opbouwende vergiftiging in het lichaam, ook in de hersenen. Het stofje myeline is erg gevoelig voor dit lichte metaal. Aluminium verstoort de geleiding en dit kan de plaats innemen van de zogenaamde kalium-ionen. Het gevolg is dat de impulsgeleiding dan extra wordt verstoord. Er dient ook goed gelet te worden op het gebit van een MS patiŽnt.

 

Als hij nog veel amalgaam in zijn kiezen heeft dan dient hij dit zo spoedig mogelijk te verwijderen. Belangrijk is om de patiŽnt goed te begeleiden met ontgiftende kuren. Het kwik uit amalgaamvullingen wordt jammer genoeg nog te veel onderschat. Alle zware metalen in het lichaam, zoals lood, cadmium, palladium, molybdeen, titanium en pesticiden, mogen in het lichaam niet worden aangetroffen. Een mineraalanalyse van het hoofdhaar kan misschien daarover uitsluitsel geven. Belangrijk is een volwaardig voedingsgedrag. Langdurig en negatieve stress of overmatige lichamelijke inspanning kan aanleiding geven tot vergiftiging en verstoring in het afweersysteem. Overmatig zuivelgebruik belasten de darmslijmvliezen (verstopping van de mucosa of de darmvlokken!).

 

Verder kunnen chronische ontstekingen (infectiehaarden) belasten samen met een te veel aan rŲntgenstraling, elektromagnetische straling, tv-straling, computerbeeldschermstraling, te veel bellen met een mobiele telefoon, voedsel uit een magnetron, aardstraling en te weinig beweging. Stralingen belasten op den duur het immuunsysteem. Gaat men veel op reis, dan ontkomt men er niet aan zich te laten inenten. Toch doen zulke Ďtoxinení vroeg of laat een beroep op de immuniteit. Malariatabletten vragen overigens veel energie van het lichaam. MS-ziekte kan door veel factoren in de hand gewerkt worden.

 

UpToDate 2023-2024