Medicijnen

Pil veroorzaker van hoge bloeddruk

Iedere vijfde vrouw die de pil gebruikt, ontwikkelt een gevaarlijke bloeddruk, waarschuwt professor Duesing van de universiteit in Bonn. Dat geldt ook voor de laag gedoceerde micropillen.

 

Mineraaltabletten

Mineraaltabletten moeten niet met koffie of thee worden ingenomen, aangezien dit afbreuk doet aan de opnamekwaliteit van het ijzer.

Paracetamol

Dit middel is geen veilige pijnstiller. Er zijn vrij veel ongevallen door overdosering. Vooral kinderen, die een volwassen dosering krijgen, lopen het grootste risico. Een eenmalige dosis van 300 mg/kg is al dodelijk, en vanaf 150 mg/kg is er leverschade, evenals bij herhaalde doseringen van meer dan 90 mg/kg per dag. Het middel wordt verwerkt via sulfatie en glucuronidering in de lever. Ongeveer 5% of bij meer overdosering wordt het geoxideerd tot een toxische metaboliet, dat onschadelijk gemaakt moet worden door glutathion. Als de voorraad van glutathion tekortschiet, ontstaat fulminant falen van de lever en encefalopathie. Mogelijk zelfs hypoglykemie en stollingsstoornissen. Het toedienen van geactiveerde kool (dit bindt paracetamol in de darm) en natriumsulfaat (laxeermiddel) is in de beginfase zinvol (bron: arts en apotheker 1/2006)

 

Grijze haren geen goed teken

Vrouwen die reeds met veertig jaar veel grijze haren hebben, moeten zeker met vierhonderd procent hogere osteoporose rekenen.

 

Maagzuurremmers

Antacida, (middelen tegen te veel maagzuur) zoals omeprazol (antrax), tagamed (cimeditine), zantac (ranitidine) vermindering van de opname van de vetoplosbare vitamines veroorzaken onder andere gebrek van de vitamines A, D, E, K, B12, ijzer en fosfor, calcium, foliumzuur, vitamine D. De daaruit ontstane problemen zijn o.a.: vermoeidheid, concentratiezwakte, te dik bloed (tromboseneiging), zwakte van de ogen, botontkalking (osteoporose) en hoge bloeddruk.

 

Antibiotica en sulfonamiden

Antibiotica en sulfonamiden leiden tot gebrek aan biotine en vitamine K, vitamine B-complex, insitol-, lactobacillus en bifide. Daaruit ontstaan darmproblemen, spijsverteringsproblemen, eczeem, een droge huid, tromboseneiging, mineralengebrek en schade aan het zenuwstelsel.

 

Antidepressiva

Antidepressiva (psychofarmaca) leiden tot verminderde vitamine B2 en schade aan het zenuwstelsel.

 

Aspirine

Aspirine veroorzaakt een gebrek aan foliumzuur, calcium, ijzer en vitamine C. De hersenen presteren op den duur minder, de nieren hebben er zwaar onder te lijden en kans op zwakte van hartspier.

 

Astmamedicijnen

Dit geeft vitamine B-gebrek. Astmamiddelen verstoren de zenuwprikkeloverdracht; het geeft wisselende stemmingen (o.a. ook PMS-syndroom) en minder presteren van de hersenen.

 

Barbituraten

Barbituraten (slaap en zenuwmiddelen) geven een verminderde vitamine C-, en D-werking. Zij remmen de productie van melatonine. De gevolgen zijn verminderde weerstand, osteoporose en slaapstoringen.

 

Bloeddrukmiddelen

Bloeddrukmiddelen veroorzaken gebrek aan zink en Q10; zij remmen ook de productie van melatonine. De gevolgen zijn hartzwakte, spierzwakte, potentiestoringen, oogzwakte, smaakverlies, verminderde weerstand, verminderde werking van de hersenen en slaapstoornissen.

 

BŔtablokkers

BŔtablokkers geven een gebrek aan zink en Q10; zij remmen ook de productie van melatonine. De daaruit resulterende problemen zijn hartzwakte, trombose en apoplexie (beroerte), slaapstoornissen, toename van allergie, slecht zien, slecht smaak en geur respectievelijk osteoporose.

 

Hartmiddelen

Hartmiddelen zoals digoxine veroorzaken gebrek aan calcium, magnesium, fosfor, zink en vitamine B1. Daaruit ontstaat osteoporose, spierpijn, haaruitval en hartzwakte.

 

Corticostero´den

Corticostero´den zoals cortison geven een verminderde werking van foliumzuur en kalium; het vraagt meer calcium, vitamine C en D, magnesium en selenium van het lichaam. Daaruit kan zenuwschade en hartschade ontstaan evenals potentiestoornissen, disbalans in de suikerstofwisseling, schade aan de huid en stoornissen bij de vorming van collageen.

 

Diuretica

Diuretica (middelen die ontwateren) scheiden in verhoogde vorm minerale stoffen af zoals zink en kalium, calcium, magnesium, vitamine B1, B6 en vitamine C. Dit geeft op den duur op alle fronten problemen met de minerale huishouding. Het veroorzaakt schade aan zenuwen toenemend concentratiegebrek, verminderde hersenprestatie, slecht zien, ruiken en proeven en hartproblemen.

 

Contraceptiva

Dit geeft een verminderde werking van foliumzuur en vitamine C, B2, B12 en kalium. Vervolgens een verhoogde koperwaarde en een verminderde mangaanwaarde, evenals een tekort aan zink in het bloed. Dit veroorzaakt zenuwproblemen, concentratiezwakte, toename van allergie, afweerzwakte, slecht zien, ruiken en proeven.

 

Laxantia

Laxantia leiden tot gebrek aan kalium en veroorzaken hartzwakte en spierzwakte.

 

Lipidenvreters

Lipidenvreters (dat zijn bloedvetvreters) geven een verminderde resorptie van vetoplosbare vitamines, vooral van vitamine B12 en een verminderde werking van ijzer (ferrum). Het geeft potentieproblemen, voortijdige veroudering, zwakte van de zenuwprikkeloverdracht, vermoeidheid, storingen in de hersenprestatie en huidproblemen.

 

Psychofarmaca

Psychofarmaca zoals ritalin leiden tot gebrek aan vitamine B1, B6, B12, foliumzuur, gebrek aan zink, kalium en magnesium. Het innemen van orthomoleculaire middelen lost het probleem niet direct op, omdat de oorzaak resoluut aangepakt moet worden. De symptomen zijn vermoeidheid, lusteloosheid, onrust, hartzwakte, spierzwakte en oogstoornissen.

 

Salicylaten

Salicylaten (middelen tegen pijnen, koorts en ontstekingen) veroorzaken een verhoogde uitscheiding en een verminderde werking van vitamine C. Het lichaam heeft een

grotere behoefte aan vitamine Kans op verhoogde bloedneiging, schade aan nieren, zwakte van het afweersysteem, vermoeidheid en slaapstoringen, concentratiezwakte en maagproblemen.

 

Reumamiddelen

Reumamiddelen remmen de productie van melatonine en veroorzaken slaapstoornissen.

 

Diabetici medicijnen

Diabetici medicijnen geven een gebrek aan Q10, zincum en magnesium. Dit resulteert in hartzwakte, immuniteitszwakte, slechte ogen, smaakstoornissen, gehoorverlies en dementie.

 

De volgende E-nummers kunnen hyperactiviteit veroorzaken bijvoorbeeld bij de volgende E-nummers zoals: E102, E104 (verboden in de USA), E110, E120, E122, E123, E124, E127, E128, E131, E132, E133, E150, E151, E160b, E210-E213, E214-E219, E220-E228, E320, E321.

 

á

UpToDate 2023-2024