HET WEZENLIJKE

 

        [ingezonden door Elke K. uit Nordhorn [Dld]]

 

Afbeeldingsresultaat voor das wesentliche photo

 

Een oud sprookje verhaalt, hoe een jong wijsbegerige koning de geleerden van zijn land de opdracht gaf om voor hem al het wetenswaardige van de wereld op te schrijven.

De wijze lieden gingen ermee aan de slag. Na veertig jaren legden ze koning het resultaat voor op tafel met duizend boeken. De koning, die intussen al zestig jaar oud was, zei echter: ‘duizend boeken kan ik niet meer lezen. Bekort de inhoud van deze de boeken maar in tot de kern der zaak.

Het duurde de wijze geleerden tien jaren om de inhoud van de mensengeschiedenis in honderd boeken samen te vatten. De koning zei toen: ‘ook dat is mij nog teveel. Ik ben nu al zeventig jaren oud. Omschrijf toch alleen maar het wezenlijke!

 

De geleerden begonnen opnieuw met het werk en vatten het belangrijkste in één boek samen. Ze kwamen ermee naar de koning, die nu op sterven lag. Hij wilde op z’n minst nog het wezenlijke weten en de geleerden konden gezamenlijke de geschiedenis der mensheid nu in één zin samenvatten:  o goede koning, zeiden ze, de mensen op de wereld leefden, stierven, lachten en ze stierven. Maar wat telt en er steeds leeft onder de mensen, is de LIEFDE.’

 

                        Afbeeldingsresultaat voor nächstenliebe photo

 

UpToDate 2023-2024