Leefklimaat

Warm bad

Een warm bad vlak voor het slapengaan kan depressieve mensen van ontstemming en stress bevrijden. Maar het water moet maximaal een temperatuur van achtendertig graden Celsius meten. Te hete baden kunnen slaapverstorend werken. De duur van het baden bedraagt twintig minuten, na het bad nog even een koele douche eroverheen. Aan het bad wat componenten toevoegen, zoals hop, valeriaan, melisse, dennennaald, bij voorkeur de Maurice Messéque kruiden, die bijzonder kwalitatief uit de verf komen. Niet toepassen bij acute ontstekingen, koorts, huidkwalen en storingen van de bloedsomloop zoals hartaandoeningen en hoge bloeddruk.

Eenpersoons of een tweepersoonsbed?

De slaap op een twee persoonsbed schijnt minder werkzaam te zijn dan ongestoord een dutje op een eenpersoonsbed. Dat hebben wetenschappers van de universiteit Lounghborough door studies met vierduizend echtparen vastgesteld. Echtparen in een twee persoonsbed hadden een onrustige slaap. Een korte beweging van de partner riep al een drie seconden durende onrust op die van de andere. Het pleiten voor een éénpersoonsbed – gedeeltelijk zelfs in een aparte kamer – werd door deze aparte slapers op prijs gesteld, omdat een aantal van hen onverdraaglijk snurkte en daarom meer behoefte aan ruimte en rust hadden.

 

Voorzichtig met gaskachel

Chronische hoofdpijn en misselijkheid: de gaskachel kan de schuld zijn. Oudere en slecht ingestelde apparaten geven dikwijls schadelijke stoffen af, vooral koolmonoxide.

 

Longkanker door huisvogels

Een aanzienlijk deel van incidenten met longkanker in westelijke avondlanden is niet alleen afgedaan met het roken van sigaretten, ook niet-rokers worden hiermee aangedaan door met huisvogels samen te leven.

 

UpToDate 2023-2024