Kanker, een individuele ziekte

Hoewel veel over voeding beschreven staat, volgen hier nog een aantal belangrijke aanwijzingen: Eet bij voorkeur biologisch geteelde groente, fruit, melk en kaas. Eet zo veel mogelijk groente van het seizoen en maak gebruik van uw eigen keuken- en tuinkruiden. Neem vooral veel groenten en groentesappen met wat rauwkost. Tijdens en na een chemotherapie of een bestraling worden in het bijzonder rode bieten en sleedoornelixer (twee keer daags een eetlepel) aanbevolen in combinatie met sap of rauwkost genuttigd voor het warme eten. Men neme per glas een afgestreken theelepel vitamine C. Eet elke dag een grapefruit die de giftige stoffen neutraliseert.

 

Let op het suikergehalte van fruit, want suiker werkt nadelig (pruimen, druiven!). Het werkt wel reinigend. Ananas vers voor een maaltijd bevordert de spijsvertering. Biologische aardappelen zijn toegestaan. Eet drie keer per week vette vis zoals bokking, makreel, haring, paling en zalm, of geitenkaas en HŁttenkšse, maar wees matig met jonge boerenkaas.

 

Eet ťťn keer per week een stukje lever van de biologische slager, niet meer dan twee ons per week. Een keer per week ook een zacht gekookt ei. Combineer het voedselpatroon met soja zoals tahu of tempeh. Wees voorzichtig met soyaburgers, die aangemaakt zijn met meel. Neem geen volle zoete melkproducten, liever biogarde, yoghurt en kwark. Drink bronwater en groene thee. Wees matig met gewone koffie en rode wijn. Die zijn toegestaan mits de lever goed is en men geen reuma heeft. Gebruik honing om te zoeten.

 

Tijdens de chemokuur drinke men Lapacho of Paudarco thee met guldenroede, brandnetel en citroenmelisse, omdat dit mengsel reinigend werkt. Gebruik goede oliŽn uit vis, roomboter, olijfolie en andere koudgeperste olie uit reformhuis of biologische (reform)winkel. Een goed ontbijt is het ĎBudwigpapjeí, dat bestaat uit een geraspte appel, honing, wat muesli, lijnzaadolie en kwarkÖ

Kanker is een individuele ziekte en heeft een lange of korte weg te gaan, afhankelijk van het stadiaproces. Aan dit proces zijn meestal voorafgegaan:


††† storingen in de warmtehuishouding;

††† een gebrekkige ademhaling van koolzuur;

††† ophoping van koolzuur in het bloed;

††† terugstuwing van de lymfestroom;

         verandering van de celchemie;

         volkomen gebrek aan vormgevende krachten;

         het proces van al het goede en slechte weefsel;

         een verkeerde ademhaling dat het weefsel verstikt.

 

Het basisdieet bestaat voornamelijk uit:

††† een zuurstofrijke voeding, dus plantaardige voeding;

         geen dierlijke eiwitten zoals kaas, eieren en vlees.

 

De lichaamsfuncties blijven bij een vegetarisch dieet veel elastischer. Wees voorzichtig met een teveel aan plantaardige eiwitten zoals soja. Heeft de kankerpatiŽnt slaapproblemen, dan wordt overwegend plantaardig voedsel geadviseerd.


††††††††††† Aanbevolen producten:

††††††††† druiven en zuidvruchten;

††††††††† venkelthee;

††††††††† thee van karwijzaad;

††††††††† vlier met honing en bloesemdranken;

††††††††† sap van kweeperen en grapefruit tegen de misselijkheid;

††††††††† yoghurt in plaats van melk, ook zure dikke melk;

††††††††† rauwkost met mate en een korte periode;

††††††††† geroosterde granen.

Af te raden:

††††††††† tomaten;

††††††††† jonge aardappelen;

††††††††† peulvruchten;

††††††††† koolsoorten die gasvormend zijn;

††††††††† blikvoeding.†††††††††††††

Het dieet helpt mee om een dreigende giftsituatie (ballaststoffen) te bestrijden. Dergelijke stoffen bevorderen de stofwisseling en werken ophoping van gassen tegen. Als een kankerpatiŽnt te veel rauwkost zal eten, dan zou dat te veel van zijn krachten vergen. Geroosterde granen wekken prikkelend op de stofwisseling en geven het warmteorganisme een goede basis.

Praktijktip: 

††††††††† ga vooral schilderen (geestelijk dieet);

††††††††† doe aan muziek (geestelijk dieet);

††††††††† doe aan kunstzinnige activiteiten;

††††††††† doe waar de passie ligt, dit kan zeer goed uitwerken (geestelijk dieet);

††††††††† laat de zintuigfuncties (door een gespecialiseerde kankertherapeut - psychosynthesetherapie) beoordelen;

††††††††† stimuleer de klierfuncties;

††††††††† stimuleer de weefselademhaling.

Uitgebreid dieet: klik op: http://www.moerman-info.nl/img/pdfs.gifDe Moermantherapie - 80 jaar verder††††††

 

UpToDate 2023-2024