Lorbers neigingen, vaardigheden, karakter en gedrag

Inhoudsopgave:

Welke hobby's had Lorber?

Astronomie: Lorber deed autodidactisch astronomie. Hij observeerde de sterren met een zelfgemaakte telescoop, later met een Steinheilse telescoop. (S. 16)

Welke literaire of gespecialiseerde kennis had Lorber?

Lorber was geen 'leestype'.

De Bijbel was zijn hele leven zijn belangrijkste boek; hij las het echter niet dagelijks of regelmatig, maar bij externe gelegenheden of met innerlijke motivatie.

Geleidelijk aan verwierf hij enige kennis van literatuur uit werken van Justinus Kerner, Jung-Stilling, Swedenborg, Jakob Böhme en Johann Tennhart en J. Kerning. (S. 17)

Welke indruk maakte Lorbers persoon op anderen?

Zijn biograaf Leitner beschrijft: Zijn “houding (was) vriendelijk en de grijsblauwe ogen waren bezield door een welwillende mildheid.” (S. 27)

Hoe wordt Lorbers houding beschreven door ooggetuigen?

Leitner rapporteert: Hij was een “onopvallende man ...”, “hij gedroeg zich zeer bescheiden in zijn doen en laten, zelfs te nederig voor onze tijd, dat graag een verheven zelfvertrouwen toonde”.

Bij zijn concerten “verscheen hij in een onberispelijk zwart pak, maar meestal verzuimde hij in zijn privéleven zichzelf goed te kleden.” (S. 27)

Hoe gedroeg Lorber zich in financiële zaken?

Lorber was niet helemaal arm naar zijn vaders maatstaven. Hij had een fortuin van twaalfduizend gulden geërfd, wat in die tijd een groot fortuin was. Maar hij raakte al snel van dit bezit af en was zo arm op aarde dat hij nooit geld had, omdat hij zijn erfenis aan zijn broer had uitgeleend, om dat nooit meer terug te zien. En als hij geld verdiende, werd het snel verkocht aan de armen.

Op een keer had hij 30 kreuzer in een doosje op zak toen hij voor zijn beroep naar een avondconcert ging. Een reizende ambachtsman kwam hem tegen en vroeg hem om een klein geschenk. Hij gaf hem al zijn geld. En toen hij thuiskwam, vond hij de 30 kreuzer in de doos!

Hoe vaak is het niet gebeurd dat hij bij mevrouw Großheim kwam en zei: “Lieve Großheim, ik heb vandaag nog niets gegeten!”...” (S. 43)

De arts dr. Zimpel, die enkele maanden naar Graz reisde om Lorber te observeren en vervolgens de eerste hoofdwerken 'De Huishouding van God', 'De jeugd van Jezus' en 'De maan' liet drukken, schrijft over Lorber in het nawoord van 'De Huishouding van God': “Deze ongevaarlijke, rustige, vrome man zonder enige feitelijke wetenschappelijke opleiding heeft een uitstekend hart en deelt met allen die nog behoeftiger zijn dan hijzelf zijn schamele bezittingen, die in ieder geval eigenlijk meer bestaan uit aalmoezen die hij ontvangt van een paar vrienden; hij geeft zich zelfs zo bloot dat het wereldse verstand hem voor onbezonnen zou verklaren. ” (p. 50 f.)

In een persoonlijke boodschap van Jezus via Lorber aan Johann Busch (eerste redacteur van de Lorber-geschriften) staat er na zakelijke informatie over Lorber zelf: “Mijn dienaar (Lorber) is waarlijk arm omwille van Mij; want hij zou heel rijk kunnen zijn, omdat hij als musicus door Mijn genade ook de beste capaciteiten daarvoor heeft. Maar hij heeft banen en zeer gunstige aanbiedingen afgeslagen - alles uit grote liefde voor Mij. En als hij 2 gulden geld heeft, is hij tevreden met 40 kreuzer en 1 gulden 60 kreuzer verdeelt hij onder de armen. Maar daarom heb Ik alle schatten van de hemel voor hem geopend ...” (S. 45)

Deze vrijgevigheid en vrijwillige armoede leidden er onder andere toe dat Lorber in de laatste jaren van zijn leven financiële hulp van vrienden nodig had om te kunnen leven met een toenemende lichamelijke zwakte. (S. 23)

Welke gezelligheid/bekwaamheid toonde Lorber?

Lorber wordt beschreven als een “vrolijke metgezel”:

Hij was “een goed gezelschap, zelfs toen hij nog bezig was met zijn serieuze schrijfwerk. Als hij klaar was met zijn dagtaak, bracht hij graag de avond door in het gezelschap van vrienden onder het genot van een glas lokale wijn.” (S. 27)

“Als het gesprek over wereldse zaken ging, vertelde hij vaak de meest amusante ervaringen en anekdotes, zodat de lachende toehoorders op de best mogelijke manier werden vermaakt. Maar als het gesprek een serieuzere wending nam in aanwezigheid van gelijkgestemden, dan verspreidde zich al snel de diepste ernst en een waarlijk onaardse kalmte over hem en vloeiden de meest diepzinnige en verheven leringen en ideeën van zijn welsprekende lippen...” (p. 27 f.)

Met wie onderhield Lorber contact?

Lorber onderhield muzikale contacten met onder andere Paganini, Ernst, Vieuxtemps en Eduard Jäll. (p. 13 f.)

Hij had een hechte, levenslange vriendschap met de componist Anselm Hüttenbrenner; waarschijnlijk ook met Franz Schubert, een goede vriend van Anselm Hüttenbrenner.

Hij was bevriend met de artsen Dr. Justinus Kerner (auteur van 'Die Seherin von Prevorst'), Dr. Ch.F. Zimpel (grondlegger van spagyrische geneesmiddelen), Anton Hüttenbrenner (burgemeester van Graz); Karl Gottfried Ritter von Leitner (dichter, biograaf van Lorber en secretaris van de Estates). (S. 41)

Meer over

 

Home    Zum Buch-Inh.-Verz. Jakob Lorber

  |   Werken van Jakob Lorber  |   FAQ-index  |   A-Z Thema´s