Angina pectoris

Angina komt van ‘angor’ en betekent angst, beklemdheid; en ‘pectoris’ komt van pectus en betekent borst. Deze aandoening veroorzaakt terugkerende pijnen in de hartstreek, vaak door zuurstofgebrek van de hartspier. Dat is een kramptoestand van de kransslagaders, die feitelijk de hartspier met voldoende bloed en zuurstof moeten verzorgen en de spastische kransslagader door een vaatverwijdend middel te verhelpen. De aanvallen maken de lijder zeer angstig. De klachten treden regelmatig op, vooral als het hart extra zuurstof nodig heeft bij inspanning. Al na een paar honderd meter lopen kan pijn optreden en bij stilstand weer afnemen en na een volgende wandeling weer snel optreden. Nitrobaat is een snel chemisch werkend middel dat of direct of helemaal geen verlichting brengt. Homeopathische middelen kunnen een snel effect geven met de bedoeling om de aanleg voor de hartkramp op te heffen. Wanneer dat lukt dan is het een echt geneesmiddel. Nitrobaat geneest natuurlijk niet, maar het heft het verschijnsel tijdelijk op. Wanneer een pijnaanval speciaal bij koude optreedt, kan de oorzaak liggen in de spieren van de borstwand en dan spreekt men van een ´verkeerde angina pectoris´.

Hart- en vaatziekten kan men beter voorkomen dan deze te genezen. Voor een groot deel zijn het welvaartsziekten! Teveel en te vet eten, te weinig lichaamsbeweging en de fatale rookgewoontes zijn er aansprakelijk voor. Daarbij valt te bedenken, dat de leefwijze van jongeren invloed heeft op de latere gezondheid. Door de grote toename van hart- en vaatziektes verloopt het sterftecijfer nog steeds in stijgende lijn. Aderverkalking kan ook een rol spelen bij angina pectoris. Hierdoor treedt elasticiteitsverlies op van de bloedvaten en vernauwing van de kleinere bloedvaten.

Angina pectoris is een doodsangst, eigenlijk angst voor het niets – dat wil zeggen, dat er na de dood niets meer is! Elke angst geeft een spasme van de hartkransvaten. De gevoelens tot deze doodsstrijd gaan gepaard met angstige schuldgevoelens en een hartbeklemming. Is men hierbij ook nog neurotisch, dan is dat dikwijls een uitdrukking van onderdrukte hartangst. De samenhang van de wil, denken en gemoed zijn in zo´n geval niet op elkaar afgestemd. Vanzelfsprekend spelen stress en hartritmestoringen hierbij een grote rol. Zijn de nierkrachten te groot dan kan dat tot gestuurde psychische krachten in de hartomgeving aldaar verkrampen.

Tekstvak: 1. afstomping, opwinding en lichamelijke angst komen vaak voor bij het sanguinische type (koper) als nierpatiënt;
2. angst, doodsangst en piekeren komen vaak voor bij het cholerische type (goud);
3. dwangverschijnselen, illusies en angst voor de omgeving komen vaak voor bij het melancholische type (kwikzilver).

 

 

 

 

 

UpToDate 2023-2024