Pas op met de zogenaamde Crashdiëten

Wie zich inlaat met een radicaal dieet met minder dan 600 calorieën per dag, speelt met zijn gezondheid. Dit turbo vermageren (hongeren) slaat op de gal. De kans, dat er zich galstenen vormen, staat in verhouding van vijftig tot honderd. Na vier weken intensieve gewichtsreductie is zelfs mogelijk, dat een galsteenkoliek boven het hoofd hangt. Bovendien kunnen deze galstenen een ontsteking van de alvleesklier oproepen. Daarom hier de gouden regel: afvallen betekent per maand slechts één tot twee kilo gewichtsverlies.

  

Warm bad

Een warm bad kan depressieve mensen van ontstemmingen en stress bevrijden. Maar het water moet maximaal een temperatuur van achtendertig graden Celsius meten. Te hete baden kunnen weer slaapverstorend werken. De duur van het baden bedraagt circa twintig minuten en na het bad even nog een koele douche er achter aan. Aan het bad wat badcomponenten toevoegen, zoals hop, valeriaan, melisse, dennennaald, enz. van het o.i. allerbeste merk Maurice Messéque kruiden – dit is alleen verkrijgbaar bij de Sonnenapotheke: 0049 2822 4885 – Het werkzaamste is om een bad direct vóór het slapen te nemen. Bij acute ontstekingen, koorts, huidkwalen en storingen van de bloedsomloop zoals hartaandoeningen en hoge bloeddruk, is een warm ligbad niet aan te bevelen.

  

Eenpersoons bed of een tweepersoonsbed?

De slaap op een twee persoonsbed schijnt minder werkzaam te zijn dan een ongestoord dutje in een eenpersoonsbed. Dat hebben wetenschappers van de universiteit Lounghborough door studies met vierduizend echtparen vastgesteld. Echtparen in een twee persoonsbed hadden een onrustige slaap. Reeds een korte beweging van de partner riep een drie seconden durende onrust op van de andere partner. Het pleiten voor een éénpersoonsbed – gedeeltelijk zelfs in een aparte kamer – werd door de aparte slapers erg op prijs gesteld, omdat een van hen onverdraaglijk snurkte en daarom meer behoefte aan meer ruimte en rust hadden.

 

Pil veroorzaker van hoge bloeddruk

Iedere vijfde vrouw veroorzaakt door de pil een gevaarlijke bloeddruk, waarschuwt professor Duesing van de universiteit in Bonn. Dat geldt ook voor laag gedoceerde micropillen.

 

Grijze haren geen goed teken

Vrouwen die reeds met veertig jaar veel grijze haren hebben, moeten zeker met vierhonderd procent hogere osteoporose rekenen.

 

Voorzichtig met gaskachel

Van chronische hoofdpijn en misselijkheid kan de gaskachel de schuld zijn. Oudere en slecht ingestelde apparaten geven vaak behoorlijke schadelijke stoffen af, vooral koolmonoxide.

 

Mineraalwater verlaagt het lipidegehalte

Drinkkuren met sulfaatachtig bronwater schijnen als ondersteunende behandeling geschikt te zijn tegen hypercholesterinemie.

 

Longkanker door huisvogels

Een aanzienlijk deel van incidenten met longkanker in de westelijke avondlanden is niet alleen afgedaan met sigaretten roken, want ook niet-rokers worden hiermee aangedaan, door met huisvogels samen te leven.

 

Vruchten

Naast bananen zijn ook de volgende vruchten de beste bronnen voor het kaliumgehalte. O.a.: gedroogde vruchten (speciaal abrikozen, pruimen, rozijnen en vijgen), bladgroente (spinazie), verse sinaasappelsap, biologische melk, yoghurt, vis (forel, haring, heilbot) en gekookte aardappels met schil.

 

Mineraaltabletten

Mineraaltabletten moeten niet ingenomen worden met koffie of thee, want dit doet zelfs afbreuk aan de opname van ijzer!

 

Tomatenpuree

In tomatenpuree zijn de voedingsstoffen geconcentreerd. Zo bevat dertig gram tomatenpuree dubbel zoveel vitamine C en twintig procent meer bètacarotine, dan dezelfde hoeveelheid in een verse tomaat. Tomatensaus heeft evenwel minder voedingsstoffen dan de tomaat zelf.

 

Wijn

Wijn bevat evenveel calorieën als bier, want 0,3 liter wijn bevat meer alcohol dan in een overeenkomend blik bier of een borrel. Dat is ongeveer 150-300 calorieën, want een blik bier bevat 100 calorieën.

 

Gentechniek

Tomaten met langere houdbaarheid, aardappels met een hoger concentratiegehalte – en dat allemaal zonder chemie? De gentechniek maakt het ons mogelijk. Aan de planten worden cellen ontnomen. Een vreemd gen met de gewenste eigenschappen wordt binnengeloodst of door bacteriën of virussen of door een direct toevoegen of injecteren in de celkern. De cel heeft nu door de genoverdracht iets nieuws ‘geleerd’; ze vervult een nieuwe opgave. Via de celculturen worden planten met de nieuw gewonnen eigenschappen vermeerderd. In het laboratorium worden in totaal vijftig gentechnisch veranderde fruit-, groente-, en andere graansoorten, zoals melk-, en gistproducten ingezet. Dit heeft de consumentenvereniging wakker gemaakt. Zij eist een uitvoerige kenmerkplicht voor gentechnisch gemanipuleerde levensmiddelen.

 

Melk

Kinderen in de leeftijd van zes tot twaalf jaar moeten 800 mg calcium consumeren – dat komt ongeveer overeen met drie glazen melk per dag. Volgens recent onderzoek (New England Journal of Medicine) ontwikkelen kinderen nog betere botten, als ze vijf koppen verse geitenmelk per dag drinken. De grotere botmassa houdt jarenlang stand en kan hen voor toekomstige botbreuken en botbroosheid zelfs tot op hoge leeftijd beschermen.

 

Vegetariërs

Vegetariërs leven gezonder – en langer. Dit heeft een Britse studie bevestigd. De vegetarisch levende studiedeelnemers hadden tijdens hun studieperiode in totaal méér dan twintig procent verminderde kans op sterfte. De waarschijnlijkheid aan kanker te sterven, daalde zelfs tot veertig procent. De meest voorkomende doodsoorzaken in de industrie zijn vooral coronaire hartkwalen en kanker, maar vleesloze voeding boekt daarbij zeer gunstige effecten.

Vleesonthouding alléén doet het ook niet helemaal, menen de wetenschappers. Want vegetariërs nemen meer plantaardige proteïnen,  onverzadigde vetzuren en antioxidatieve stoffen tot zich. Men hoeft zich niet speciaal te onthouden van vlees, maar gebruik wel meer fruit en groente in het menu, aldus de wetenschap.

 

Paracetamol

Dit middel is geen veilige pijnstiller. Er zijn vrij veel ongevallen door overdosering. Vooral kinderen, die een volwassen dosering krijgen, lopen het grootste risico. Een eenmalige dosis van 300 mg/kg is al dodelijk, en vanaf 150 mg/kg is er leverschade, evenals bij herhaalde doseringen van meer dan 90 mg/kg per dag. Het middel wordt verwerkt via sulfatie en glucuronidering in de lever. Ongeveer 5% of bij meer overdosering wordt het geoxideerd tot een toxische metaboliet, die onschadelijk gemaakt moet worden door glutathion. Als de voorraad van glutathion tekortschiet, ontstaat fulminant falen van de lever en encefalopathie. Mogelijk zelfs hypoglykemie en stollingsstoornissen. Het toedienen van geactiveerde kool (dit bindt paracetamol in de darm) en natriumsulfaat (laxeermiddel) is in de beginfase zinvol (bron:arts en apotheker 1/2006)

  

 

UpToDate 2023-2024