Het nuttige voetbad Ė een niet te onderschatten therapie

Hart presteert beter - net zo effectief voor bloedsomloop als stevige wandeling

Bloedsomloopstoornissen nemen tegenwoordig een belangrijke plaats in. Op jonge leeftijd hebben we al te maken met bloedsomloopstoornissen en aderverkalking. Een gebrekkige doorbloeding leidt onvermijdelijk tot een niet goed functioneren van bloedvaten en spierweefsel. Aanleiding tot verschillende gezondheidsstoringen. Hoe ouder we worden, des te kwetsbaarder wordt onze bloedsomloop. Sinds lange tijd is er een Duits voetbadapparaat in omloop, dat de gehele bloedsomloop stimuleert. Het uitgangspunt is dat het water van onderaf gefaseerd wordt verwarmd en niet stootsgewijs zoals bij een traditioneel voetbad, maar waarbij telkens van bovenaf heet water wordt toegevoegd. Deze langzame temperatuurstijging werkt helend op het lichamelijk welzijn.

 

††††††††††††††††††††††† Voetenbad

Als de voeten van onderen langzaam worden verwarmd, wordt het bloed in hoofd, buik en benen geleidelijk afgeleid. Daarna stroomt het vervolgens beter in de periferieŽn, verbetert tegelijk de bloedcirculatie van hart, maag en nieren en onderlijforganen. Met behulp van dit medisch apparaat, inclusief de ingebouwde elektrische verwarming, zijn diverse kuurtoepassingen mogelijk. Dit degelijke voetbadapparaat is onvergelijkbaar met de in omloop zijnde goedkopere voetbadapparaten, die vaak ook trilfrequenties hebben. Sommige mensen hebben een bloedarme huid. Moderne kleding en schoeisel versterken dat dikwijls. Dit merkt men aan koude voeten en handen. Een bloedarme huid is vaak ook rimpelig, slap en bleek. Een goed doorbloede huid ziet er glad en gezond uit.

 

Een koud voetbad van een paar minuten doet de lichaamstemperatuur dalen. Bij warme opstijgende voetbaden zijn in het lichaam temperatuursverschillen aanmerkelijk waarneembaar. Warmteprikkels oefenen via de refleximpulsen van de zenuwbanen een stimulerende werking uit op diverse organen. Bij een volbad (ligbad) wordt het hart belast. De voetzolen hebben fijngevoelige zenuwen, wel 72.000 per voet, twee voeten dus 144.000 van de kleinste bloedvaatjes. Eenmaal op temperatuur gekomen regelen deze de warme en koude refleximpulsen. Door regelmatig op zulke reflexzenuwbanen te drukken, bijvoorbeeld met de duim, kunnen zieke organen gunstig worden beÔnvloed, vooral na een warm opstijgend voetbad. Wat ook erg goed kan helpen is blootsvoets lopen in de natuur, vooral in nat gras, wat zeer heilzaam werkt. De voeten worden hierbij vanzelf gemasseerd. Chronisch koude voeten maken de mens ziek, de weerstand vermindert geleidelijk en de kans op diverse kwalen neemt toe. Voetbaden beÔnvloeden veelzijdig en behaaglijk het gehele lichaam. Er zijn diverse kuurtoepassingen mogelijk. De overige en zwakkere reservebloedvaatjes worden door de specifieke voetbadtherapie nog beter geactiveerd. Duizenden kilometers aan bloedvaatjes worden op basis van voetbadprikkels in de voetzool opnieuw opgebouwd of aangemaakt. De therapie moet langzaam en opstijgend plaatsvinden; het gaat juist om het speciale effect, dat de bodem van het voetbadapparaat elektrisch verwarmt.

†††††††††††

De voetbadbehandeling

Gedurende twintig minuten stijgt de temperatuur elke twee minuten ťťn graadje. Beginnend met 35 graden Celsius zal de temperatuur weldra geleidelijk oplopen tot 45 graden. De temperatuur wordt van onderaf geregeld tot de gewenste temperatuur is bereikt. Hierbij wordt eenzelfde bloedcirculatie bereikt als bij een wandeling van vijf kilometer! Door de actieve bloedstroming zal het lichaam transpireren, zodat veel afvalstoffen meekomen. Dit kan worden versterkt door hete lindebloesem kruidenthee te drinken. De therapie correspondeert met drukpunten onder de voeten, die als voetzoolmassage kan worden aangemerkt! Een prikkelreactie wordt op gang gebracht. Dit brengt de bloedverdeling in beweging (Dastre ĖMoratsche reactie). Door de thermale opstijgende warmte zullen de bloedvaatjes zich openen. Verstopte bloedvaatjes in benen, ook in de grotere bloedvaten zuiveren zich. Tijdens de opstijgende warmteprikkels worden de diepere gelegen bloedvaten en arteriŽn elastischer. Een aangename warmte kruipt omhoog door alle bloedvaten tot het hoofd en weer terug naar de voeten. Een complete bloedcirculatie wordt op gang gebracht. We hebben circa vijf tot zes liter bloed in het lichaam, daarvan ongeveer tweederde in de perifere bloedvaatjes en voornamelijk in huid en lymfe. Het resterende bloed (circa twee liter) bevindt zich in de grotere bloedvaten zoals hart, milt, longen en nieren. Warme voetbadtherapie verwijdt de vaatjes van de hartkrans en de hartprestatie gaat erop vooruit. Het circulerende bloed brengt bouwstoffen en zuurstof in cellen en gewrichten. De circulatie voert kristallen en giftige substanties af. Het lichaam wordt tijdens het voetbad met een wollen deken of badjas omhuld om de lichaamswarmte nog meer vast te houden (sauna-effect). Door het zweten worden veel giftige stoffen zoals nicotine en cholesterolstoffen, ammoniak en sulfonamiden afgebroken. Na elk voetbad wordt een half uurtje rust genomen.

 

Sommigen doen warm water in een plastic teil of emmer en verwarmen daarmee het water van bovenaf. Dit kan nooit enig therapeutisch effect hebben, want de voeten moeten immers van onderaf gefaseerd worden verwarmd. Alleen op deze wijze wordt in het lichaam enkele gewenste reacties op gang gebracht, die van zeer groot belang zijn. De warmtegeleiding gaat via verstoorde zenuwbanen naar de kleiner gelegen bloedvaatjes. De bloedverdeling houdt de lichaamswarmte op peil. Het hart pompt het bloed in de circulatie naar plaatsen, die ver van het hart verwijderd liggen. Spierbewegingen moeten het bloed meehelpen in het lichamelijk circuit. Dit houdt de voeten warm en het hoofd koel en de geest komt tot rust. Pas na ongeveer de zevende dag is enig effect te verwachten. Bloedsomloop en ademhaling mogen nooit belemmerd worden door een korset, nauwe banden in de taille of strakke elastische kousen en sokken.

 

Kruiden die bloedvaatverwijdend zijn, worden bij de planten arnica en hypericum gevonden. Constante warmte is voor de bloedsomloop schadelijk. Het lichaam moet zo veel mogelijk zelf warmte produceren. Zo nu en dan mag wel kachelwarmte of een warme kruik. Een elektrische deken is niet bevorderlijk voor de bloedsomloop. Het dragen van katoenen (wollen) stoffen is aan te bevelen, evenals dagelijks schone sokken! Schadelijk zijn vooral nylonkousen en nylonpantyís, deze verhinderen een goede circulatie en huidademhaling. De toepassing van de voetbadtherapie met de daarbij behorende kruiden heeft bij heel wat mensen amputaties en operaties kunnen voorkomen. Trage bloedsomloop wordt weer normaal. Vooral koude voetenlijders kunnen mogelijk na een kuur van wel vijftig voetbaden weer geheel herstellen. Genezing volgt meestal na enkele maanden. Wie op hoge leeftijd een gezonde bloedsomloop wenst, doet er goed aan om naast een gezonde leefwijze, ook een elektrisch voetbadapparaat aan te schaffen. Weliswaar wordt er een bepaald bedrag voor betaald, maar de heilzame werking blijkt er iets voor terug te geven. De therapie is erg nuttig en goedkoop vergeleken bij dure medicijnen en operaties; zij is vooral efficiŽnt.

Therapeutische mogelijkheden met het voetbad

Voetbadtherapie is aan te raden bij:

Koude voeten, nierkwalen, hoofdpijn, multiple sclerose, migraine, bloeddrukschommelingen, prostaataandoeningen, rugpijn, heuppijn, beenklachten, knieklachten, oorsuizen (tinnutis), vermoeidheid, krampen, blaaskwalen, prikkelbaarheid, nekpijn, huidproblemen, spataderen, slapeloosheid en reuma.

slechte bloedcirculatie

De bloedsomloop verzwakt bij het ouder worden. Zoals eerder beschreven geeft de therapie een bloedvatverwijdend effect. De inwendige organen worden rijkelijk van bloed voorzien. Ook personen met een bloedvatverwijding kunnen de voetbadtherapie op nuttige wijze toepassen. In dat geval mag de temperatuur niet hoger oplopen dan 42 graden Celsius. Verwijde bloedvaten zijn slap en behoeven elasticiteit. Voor alle andere symptomen geldt een temperatuur tot 45 graden Celsius.

 

praktijkvoorbeeld

Een zesenzestig jarige vrouw leed aan een ondraaglijke pijn in haar heup en zij had ook reuma. De rug was behoorlijk aangedaan. Zij onderging veel therapie, ook in het reguliere circuit, maar niets hielp, totdat zij een voetbadkuur van drie maanden onderging. Na maanden kuren waren de pijnen in haar gewrichten bijna weg. Ze had zelfs verlichting gekregen voor een ooglidrandontsteking, vanwege een staar. Tijdens de voetbadkuur volgde ze een dieet en darmreinigingskuur.

 

opmerking: bij chronische reuma kunnen gewrichten opzwellen. Sommigen hebben nog langer een serie van voetbaden nodig. Reumaknobbels aan de vingers kunnen ermee verdwijnen. Met deze therapie liggen positieve kansen. Het voetbadapparaat is gemaakt uit een bijzonder sterk materiaal en is grotendeels met de hand vervaardigd. Het bestaat uit een gedegen niet-roestend nikkelstaalmateriaal en is van Duitse makelij. Bij een normaal onderhoud gaat dit apparaat zeker een leven lang mee.

www.zelfbeschouwing.info

 

UpToDate 2022

 

besucherzšhler kostenlos