Voedingsstoffen

Pas op met de zogenaamde Crashdiëten

Wie zich inlaat met een radicaal dieet met minder dan 600 calorieën per dag, speelt met zijn gezondheid. Dit turbo vermageren (hongeren) slaat op de gal. De kans, dat er zich galstenen vormen, staat in verhouding van vijftig tot honderd. Na vier weken intensieve gewichtsreductie is het zelfs mogelijk, dat een galsteenkoliek boven het hoofd hangt. Bovendien kunnen galstenen een ontsteking van de alvleesklier teweegbrengen. De gouden regel: afvallen betekent per maand slechts één tot twee kilo gewichtsverlies.

 

Vruchten

Naast bananen zijn ook de volgende vruchten de beste bronnen voor het kaliumgehalte. Dit zijn o.a.: gedroogde vruchten (speciaal abrikozen, pruimen, rozijnen en vijgen), bladgroente (spinazie), vers sinaasappelsap, biologische melk, yoghurt, vis (forel, haring, heilbot) en gekookte aardappels met schil.

 

Vegetariërs

Vegetariërs leven gezonder en langer. Dit heeft een Britse studie bevestigd. De vegetarisch levende studiedeelnemers hadden tijdens hun studieperiode méér dan twintig procent verminderde kans op sterfte. De waarschijnlijkheid aan kanker te sterven, daalde zelfs tot veertig procent. De meest voorkomende doodsoorzaken in de industrie zijn vooral coronaire hartkwalen en kanker, maar vleesloze voeding boekt daarbij zeer gunstige effecten.

Vleesonthouding alléén doet het ook niet helemaal, menen de wetenschappers. Want vegetariërs nemen meer plantaardige proteïnen,  onverzadigde vetzuren en antioxidatieve stoffen tot zich. Men hoeft zich niet speciaal te onthouden van vlees, maar gebruikmaken van meer fruit en groente in het menu, aldus de wetenschap.

 

Tomatenpuree

In tomatenpuree zijn voedingsstoffen geconcentreerd. Dertig gram tomatenpuree bevat dubbel zoveel vitamine C en twintig procent meer bètacarotine, dan dezelfde hoeveelheid in een verse tomaat. Tomatensaus heeft evenwel minder voedingsstoffen dan de tomaat zelf.

 

Gentechniek

Tomaten met langere houdbaarheid en aardappels met een hoger concentratiegehalte zonder chemie. De gentechniek maakt het ons mogelijk! Aan planten worden cellen ontnomen. Een vreemd gen met haar gewenste eigenschappen wordt binnengeloodst of door bacteriën of virussen respectievelijk met directe toevoeging in de celkern geïnjecteerd. De cel heeft door de genoverdracht iets nieuws ‘geleerd’; ze vervult een nieuwe opgave.

Via de celculturen worden planten met de nieuw gewonnen eigenschappen vermeerderd. In het laboratorium worden in totaal vijftig gentechnisch veranderde fruit-, groente-, en andere graansoorten, zoals melk-, en gistproducten ingezet. Dit heeft de consumentenvereniging wakker gemaakt. Zij eist een uitvoerig kenmerkplicht voor gentechnisch gemanipuleerde levensmiddelen.

 

 

www.zelfbeschouwing.info  

 

UpToDate 2022