Verschijnselen van MS

In de medische literatuur wordt MS omschreven als een chronische neurologische aandoening. In het centraal zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg) treedt namelijk verlies en aftakeling op van het myelinestofje.

 

Wat is myeline?

Dat is een wit stofje die de zenuwbanen beschermt met een isolatielaagje. Wanneer bepaalde delen van de zenuwbanen ontstoken raken of gedeeltelijk aftakelen, vormen zich daar verharde plekken (littekens) en deze verstoren de zenuwimpulsen (geleiding) van de hersenen naar de spieren en de zenuwen.

 

Wat kunnen de gevolgen zijn?

De verschijnselen kunnen divers zijn. Men moet vaker naar het toilet, dus meer plassen. Dit komt doordat de blaas en de nieren en de bijbehorende meridiaan niet optimaal wordt gevoed door het zenuwstelsel wat resulteren kan tot urineweginfecties. De blaas kan immers niet optimaal geledigd worden door de slapte van de blaasspieren en dikwijls dus moeilijkheden bij het plassen.

Ook komen slikklachten voor, slapte van bepaalde spierdelen of onwillekeurige bewegingen. Er ontstaan soms perioden met oogstoornissen, dove plekken in het lichaam, een gevoel van op watten te lopen, evenwichtstoornissen, aanvallen van duizeligheid, dubbelzien en krachtsvermindering van één der ledematen.

 

www.zelfbeschouwing.info  

 

UpToDate 2022

 

besucherzähler kostenlos