Relatietherapie met behulp van partnerdialoog

Vaak zien we een liefdesrelatie als iets waar we in zijn gestapt. We blijven, als het bevalt, of we stappen op. Alles hangt ervan af of we de juiste partner hebben veroverd. Het slagen van een relatie hangt echter niet af van het vermogen om de juiste partner te vinden. Het gaat meer om de bereidheid om van elkaar de verborgen delen aan de weet te komen.

                                                                                                          Kennismaking

Een goede liefdesrelatie kent drie fasen:

1. De eerste fase is verliefdheid.

Je proeft een soort paradijsherinnering. Alle liefdespotentieel stroomt naar buiten. Je overstijgt je negatieve eigenschappen. In deze fase ben je heel gevend en tot alles bereid. Na korte tijd worden de negatieve eigenschappen groter dan het potentieel. Je kiest een partner met dezelfde negatieve eigenschappen als je opvoeders. Het onbewuste gaat weer terug naar het moment van de stagnatie met de mogelijkheid alsnog verder te groeien. De natuur is dus gericht op helen!

 2. De tweede fase is machtsstrijd en frustratie.

Je zoekt nu de schuld voor je pijn bij de ander. Deze fase laat zien waar je pijn zit, want deze heeft haar oorsprong in een ver verleden. Je probeert opnieuw te nemen wat je mist. Je manipuleert en doet een poging je jeugdwonden te helen. Veel liefdesrelaties blijven in deze fase hangen; de partners verwerkelijken nooit die relatie, die ze graag zouden willen hebben. Om te kunnen groeien naar een volwassen relatie is het nodig, dat de partners elkaar empathie tonen. Met de partnerdialoog leer je op een constructieve manier te luisteren naar de frustratie en kritiek van elkaar, waardoor zelfkennis en partnerkennis kunnen ontstaan.

3. De derde fase is de volwassen relatie.

Hier werk je samen aan je persoonlijke groei. Je potentieel wordt groter dan je negatieve eigenschappen. Je kunt je partner vragen: ‘Ik trigger jou op een verwonding! Vertel me wanneer ik dat doe en wat ik voor je kan doen om dat te helpen helen!’ Je leert nu de patronen van frustratie herkennen en je gaat overeenkomsten zien tussen je partner en je opvoeders.

Resumé

Relatieproblemen zijn dus onenigheden tussen twee mensen – partners – die in hun geschiedenis gekwetst zijn, waardoor zij verlangen naar heelwording. De partnerrelatie biedt bij uitstek de kans om oude jeugdwonden te helen. Tegelijkertijd kan deze mogelijkheid ook tot een valkuil worden, want in de onderlinge relatie van twee partners kun je elkaar ook in je diepste kwetsen. Het doel van deze therapie is het bevorderen van een bewuste relatie, waar plaats is voor geheeld worden, liefde en begrip. Daarbij nemen we frustraties als uitgangspunt. Frustraties kunnen een gouden middel zijn om tot bewustwording te komen. Door een goede dialoog leer je terugkerende patronen en frustraties bij jezelf en bij anderen herkennen en begrijpen. Ook leer je de overeenkomsten tussen je partner en je opvoeders. Je gekwetst innerlijk kind krijgt vervolgens veel aandacht. Interpersoonlijke thema’s worden als intropersoonlijke beschouwd: wat zegt je frustratie ten aanzien van je partner over jouw persoonlijk? Hoe ga je om met de minder mooie schaduwkanten (subpersonendeeltjes) die je moeilijk vindt in je partner? Frustraties in een relatie kunnen je uiteindelijk inzicht geven in wat jij nodig hebt. Tevens leer je geven aan je partner, wat voor hem of haar van wezenlijk belang is. Dit alles met respect voor ieders eigenheid en uniciteit.

www.zelfbeschouwing.info  

 

UpToDate 2022

 

besucherzähler kostenlos