Geitenmelk makkelijker verteerbaar dan koemelk

Als een moeder voor haar pasgeboren kind geen voldoende borstvoeding had dan gaf zij haar zuigeling geitenmelk omdat die melk nog puur was. In geitenmelk zitten nagenoeg dezelfde afweerstoffen als in moedermelk. Geitenmelk is trouwens beter te verdragen dan koemelk. Hoewel geitenmelk dichter bij moedermelk staat dan bij koemelk is het voor de zuigeling in onbewerkte vorm veel minder geschikt dan moedermelk, maar wel toepasselijker dan koemelk. Bij het ontbreken van geitenmelk nam men vroeger verdunde koemelk. Geitenmelk is gemakkelijker te verteren en vrij van parasieten. Ze bevat belangrijke eiwitstoffen en diverse mineralen. De geit is een dun levendig taai dier en door het drinken van geitenmelk blijft men levendig en slank.

Kinderen die ’s nachts vanwege darmkrampjes huilen en ook een lastige hoest hebben, waarvan de oorzaak te vinden is in een overdadige slijmvorming, vinden genezing door het drinken van geitenmelk. Wanneer de dikke darm optimaal functioneert kunnen belangrijke bestanddelen uit geitenmelk beter opgenomen worden en kan het ontbrekende in de stofwisseling beter functioneren. De bolle buiken en de rottende gisting in de darmen geven stinkende winden en een vuile ontlasting. Helaas wordt dit veronachtzaamd door de gangbare geneeskunde. Vooral onder kinderen komt koemelkallergie regelmatig voor. Die wordt veroorzaakt door de lactoalbumine of de caseïne en het kan zich in diverse klachten uiten.

Kenmerkende klachten die vaak door geitenmelk genezen, mits bepaalde hoeveelheden ervan vers gedronken worden en in sommige gevallen een paar liter per dag zijn: koemelkallergie, bloedarmoede, eczeem of uitslag, maag- en darmklachten, astma en bronchitis, botaandoeningen en hooikoorts. Galgevoelige personen kunnen beter slagroom, koffieroom en koemelk vermijden. Die zijn schadelijk voor hun gal en veroorzaken kolieken. Geitenmelk dient minstens drie maanden lang achter elkaar, vers en niet gepasteuriseerd gedronken te worden.

 

De geit

De mannelijke geit is familie van de steenbok. Vroeger kwam de geit voor in moeilijk toegankelijke bergstreken want het zijn goede klimmers. Geiten worden wel caprini genoemd (capricornus is steenbok!). Ze zijn niet veeleisend en herkauwen hun voedsel grondig. De vrouwelijke geit stamt af van de ree, hert, gems en antilope. In nood en oorlogstijd waren veel hongerige mensen blij als ze een geit bezaten, vanwege de volwaardige voedingsstoffen in melk. Het heeft menig leven gered. Het karakter van de geit is ‘sikkig’, weerbarstig, brommerig en nukkig, hardnekkig, koppig, stug en onwrikbaar. Dit typeert hem of haar als een eigenaardig en zonderling dier. Hij of zij is dun en kwiek. Een koe is dik, lomp en traag. Drinkt men te veel koemelk, dan wordt men traag en slaperig. Geiten lijden zelden aan kanker in tegenstelling tot andere dieren, die melk afgeven. De geit is het oudste huisdier van de mens. De vrouwelijke geit geeft gemiddeld drie liter melk per dag en kan makkelijk 15000 liter per jaar halen. Ze levert zo’n twintig tot vijfentwintig keer meer dan zijn eigen gewicht per jaar aan melk. De koe daarentegen levert slechts tien tot twaalf keer per jaar meer dan zijn eigen gewicht.

samenstelling

Geitenmelk heeft als bestanddeel een natuurlijke antibiotica, die kankerremmende stoffen bevat en longtuberculose tegengaat. Het heeft in de melk een stofje dat orotaatzuur bezit (vitamine B13). Zulke stoffen komen vijf keer meer voor aan gehalte dan in koemelk. Bovendien bevat geitenmelk veel magnesium en ijzer. Naast vitamine B13 is de melk rijk aan diverse mineraalstoffen, vitamine A en D. Geitenmelk heeft een regenererende werking. Het bezinksel in oud weefsel wordt door vitamine B13 gedeeltelijk afgebouwd. Kalkafzetting in de bloedvaten leidt tot snelle vermoeidheid, geheugenzwakte en ongeïnteresseerdheid. Vitamine B13 dient als een soort sleepboot voor het levensnoodzakelijke magnesium en werkt als voorzorgsmaatregel tegen kanker.

Geitenmelk maakt slaperig en traag als er te veel van gedronken wordt. Dat geldt voor alle zuivel van de koe, behalve de gezuurde. Koemelk is zwaar verteerbaar. Het duurt 2,5 uur voordat de melk de maag verlaat. De koemelk bevat vetbolletjes, die de maag snel vol maken, wat weer aanleiding geeft tot verslijming in slokdarm en luchtwegen. Vetgelige koemelk heeft geen vitamine A-kleur, de gele kleurstof van de peenwortel (caroteen). Vitamine A moet extra worden omgezet in het menselijk lichaam. De geit kan haar melk omzetten in vitamine A, waardoor de melk ook meer geschikt is voor consumptie. De melk verlaat na veertig minuten al de maag. De melk is beslist niet vet (maar toch vetter dan koemelk.) Dit lijkt tegenstrijdig, maar de vette geitenmelk is beter verteerbaar en proeft daarom niet vet. Het bevat volwaardige eiwitten (3,2%) en is licht verteerbaar. Een veel voorkomende vraag is waarom geitenmelk een penetrante smaak heeft. Vroeger kwam dit vaak voor door onvoldoende hygiënische maatregelen, maar dit behoort allang tot het verleden.

Geiten zijn van nature zeer schoon. Ze laten zich niet met afval voeden en houden van delicatesse. Het allerbeste is niet goed genoeg. Geiten krijgen hoogwaardige voeding. Er is tegenwoordig nauwelijks verschil te proeven tussen verse geitenmelk en koemelk (met uitzondering van de gepasteuriseerde geitenmelk die langer houdbaar is, maar niet lekker smaakt). Het vitamine A-gehalte in geitenmelk is vier keer hoger dan in koemelk. Ze bevat twee keer zoveel vitamine D. De reden daarvan is dat geitenmelk weinig zout bevat. Deze melk is bijzonder geschikt voor hart- en bloedvaten. Geitenmelk bevat twee keer zoveel waardevolle mineralen dan koemelk. Geitenmelk is licht verteerbaar en bevalt goed. De gemakkelijke opname geeft een betere en sterkere botontwikkeling. Zij, die regelmatig geitenmelk drinken, lopen minder kans op botfracturen en ontkalkingen dan koemelkdrinkers. Dit heeft men in de Kakauslanden geconstateerd.

www.zelfbeschouwing.info  

 

UpToDate 2022

 

besucherzähler kostenlos