Aften

Patiënten die voortdurend klagen over blaasjes in de mond (aften of soor als irritatie van het mondslijmvlies), zouden wel eens gebrek kunnen hebben aan een bepaald mineraal. De meeste mensen hebben er wel mee te maken. De blaasjes in de mond zijn klein en pijnlijk. Soms kan men opzien een maaltijd te nuttigen. Als de tong in het gedrang komt bemoeilijkt dit de articulatie waardoor men zich geneert om te praten. Vaak is er bij aften ergens gebrek aan.

De aftenblaasjes hebben de grootte van een speldenknop. Het genezingsproces van aften duurt gemiddeld vijf tot veertien dagen. Bij zware aandoeningen kan dit wel tot vier weken aanhouden totdat deze verdwijnen. Wel blijven er kleine littekens over en de aften komen vaak opnieuw terug. Aften moet men niet verwarren met herpes. De echte oorzaak van deze vorm van irritatie aan het mondslijmvlies is nog niet opgehelderd. Vele factoren spelen hierbij een belangrijke rol. Zo kan dit uiteenlopen van bijv. een zwak immuunsysteem, psychische stress, maag - en darmaandoeningen, onverdraaglijkheid van bepaalde voedingsproducten of mechanische inwerkingen. Vrouwen krijgen er tijdens de menstruatieperiode vaak last van. In de homeopathie is BORAX soms het aangewezen middel omdat het geneesbeeld op die van mond- en klauwzeer lijkt. In chronische gevallen is speekselonderzoek via een laboratorium aanbevolen. Anderzijds adviseert de natuurgeneeskunde het eten van zoute haring, dat zink bevat en waardoor de ontbrekende stof weer aangevuld wordt. Men kan zink natuurlijk ook in orthomoleculaire vorm gebruiken, zodat het aftensymptoom aanzienlijk kan worden gereduceerd. Wie geplaagd wordt door aften kan dus gebruikmaken van een optimale zinkverzorging.

Er kan dus beter overgegaan worden op een natuurlijk dieet uit biologische bouwstoffen. Spoelen met kamillethee is al heilzaam. Om ervoor te zorgen dat de aften nooit meer of zelden terugkomen, heeft betrokkene een constitutioneel middel nodig; dit behoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Het gestel moet nader bekeken worden. De diagnose berust op veel praktijkervaring. In de ´overgangsperiode´ bij de vrouw lijken sommige veranderingen op een hormonale situatie te berusten, die afwisselen met congestie en transpireren. Voetbaden, zitbaden en halve baden kunnen verzachtend werken. In ieder geval de voeding beperken tot niet snoepen, dus geen suikerstoffen, geen boter en vet. In zo´n overgangsperiode komen er gemakkelijk meerdere kilo’s bij, die de vrouw vaak met zeer veel moeite kwijtraakt.

www.zelfbeschouwing.info  

 

UpToDate 2022

 

besucherzähler kostenlos