De deugdelijkheden en wij

                                                                               door Gerrid Setzer

Het Dresdner Raadhuis sieren de muren van het gemeentehuis met 16 reusachtige figuren, die uit vele zandstenen zijn samengesteld, en die de verschillende deugden moeten voorstellen. Een zandsteenfiguur betekent ‚de goedheden’.

Er bestaat een zeer bekende foto, dat volgens de luchtaanvallen op de stad Dresden in februari 1945 werd genomen. Het laat de figuren zien van ‚de deugdelijkheden‘, die ‚neerkijken‘ op de volledig verwoeste stad Dresden. Ironisch genoeg! De mensen willen de deugdelijkheden huldigen en toch richten zij zich nog op de verschrikkelijke gebeurtenissen, die de ‚goedheden‘ volledig weerspreken.

Met de deugd ‘goedheid‘ is het bij ons mensen blijkbaar niet al te ver meer. ‚De meesten mensen roepen ieder voor zich zijn ‚deugdelijkheden‘ aan; maar een betrouwbare man, wie zal hem nog kunnen vinden? (Spreuken 20:6)

Maar God zij dank mogen wij een goede God kennen, die deze deugdelijkheden ook bewezen heeft: Toen echter de goedheden en de mensenliefde van onze Heiland.

God verscheen, redde Hij ons, echter niet door onze werken, die wij in rechtvaardigheid gedaan hadden maar alleen volgens Zijn barmhartigheid‘. (Tit 3,4.5). [Bijbelplaatsen: Spreuken 20,6; Titus 3,4.5]

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/66/Fotothek_df_ps_0000010_Blick_vom_Rathausturm.jpg

13 februari 1945 – Een blik vanuit het Raadhuis op de stad Dresden

 UpToDate 2024-2025