Coeliakiedieet bij multiple sclerose

 

Het coeliakiedieet is met het MS-dieet vergelijkbaar. Coeliakie (spruw) ontstaat doordat tarwe-eiwitten in voeding niet kan worden gesplitst. Als babyvoeding gebonden wordt met bloem en brood, kan dit op den duur coeliakie veroorzaken. Vooral kinderen krijgen gebrek aan eetlust en hun gewicht loopt terug. Ze worden humeurig, prikkelbaar en huilen veel. De ontlasting wordt waterdun (soms ook obstipatie). Vaak wordt het opgemerkt na een kinkhoest en is er meestal rachitis aanwezig (ledematen en romp, die sterk vermageren); het hoofd krijgt een plompe indruk. De haren worden dor met haaruitval. De huid wordt droog en rimpelig. Kinderen krijgen dikwijls last van een luchtweginfectie. De buik is sterk opgezet, de buikspieren zijn slap, de lever is vergroot en de gewrichtsbanden worden hypotonisch. De ontlasting kleeft aan de closetpot. Vaak zijn er onverteerbare voedselbestanddelen. Als de ontlasting stinkt, is er sprake van rotting door nog niet verteerbare aanwezige eiwitten. Als de ontlasting schuimt, komt dit door het overschot aan koolhydraten. Vroeger behandelde men diarree uitsluitend met een vleesbouillonsoep, bananen en melk, maar daarin zitten tarwe-eiwitten. Het glutendieet kan ook voorgeschreven worden bij diarree waarbij de ontlasting kwalijk riekt en schuimt.

 

Bij dit dieet moet de opmerking gemaakt worden dat glutenvrije bloem en andere fabrieksproducten, die tot dit dieet behoren, waardeloos en zelfs ongezond zijn. Gebruik bij diarree en MS zo veel mogelijk maÔs (wat eigenlijk geen graan is!), volle rijst en gierst. Als bindmiddel kan men een rauw geraspte aardappel gebruiken of vers gemalen volle rijst. Geen brood dus. Versgekiemde tarwe kan wel gegeten worden, daar het kiemen de gluten ongevaarlijk maakt. Foute voedingsproducten zijn: wit brood, koekjes en snoepjes van wit meel en witte suiker, dood gekookt middageten, geglansde rijst zonder zilvervlies, kunstmestgroenten uit blik, gefilterde koffie, margarine, patates frites, papieren? zoutjes, jam en pudding, die uit bind-, kleur- en smaakmiddelen bestaan.

 

Volwaardige voeding is het belangrijkste geneesmiddel en kan ziekte in veel gevallen tot stilstand brengen. En indien de ziekte nog niet te ver is voortgeschreden, kan ze dan zelfs nog worden genezen. Een Glutenvrij dieet is niet helemaal glutenvrij, maar wel geheel vrij van gedenatureerde zetmelen. De granen moeten steeds biologisch verbouwd en vrij van kunstmest, ontsmettingsmiddelen, pesticiden of chemicaliŽn zijn. De korrels moeten met zo veel water aangevuld worden dat ze net bedekt zijn op een lauwe plaats. In de ochtend en avond de granen met een zeef onder de kraan afspoelen met vers water. Na 2-3 etmalen zijn deze ontkiemd. De korrel is dan zachter en zoeter doordat het reservezetmeel deels in een natuurlijke suiker is omgezet. (goed fijnkauwen)

 

De groente moet voor twee derde uit wortelgewas bestaan: rode biet, peen, rammenas, schorseneer, selderijknol, pastinaak en koolraap. Zuiver geteelde biologische groenten worden vlak voor het gebruik schoongeborsteld en afgespoeld (niet schillen!) en vervolgens fijn geraspt in een smakelijke combinatie met een derde deel bladgroente, ook rauw. Daarbij een aanmaaksaus van reformolie, zelfgemaakte kwark van goede rauwe melk, ui en verse kruiden. Of van citroensap, room en andere? kruiden. Voorzichtig met citroenen; deze komen uit de gaskamers en worden te onrijp geplukt. Stengelknollen zoals topinamboer (aardpeer) en aardappelen kunnen ook geraspt (rauw) gebruikt worden. Kwark dient men zelf te bereiden. De zuivel moet afkomstig zijn van koeien die in een natuurlijke wei vol wilde kruiden grazen en vrij is van kunstmest en vergiften. In de winter moet dit vee in een loopstal verblijven, waar zij naar behoefte naar buiten kunnen lopen. De melk moet rauw gebruikt worden. De enige vetten die gebruikt worden, zijn koudgeperste plantaardige oliŽn, roomboter en room van gezond vee. De eieren dienen van vrij lopende kippen afkomstig te zijn, die alleen met natuurlijk voedsel zoals groenteafval, onkruid, wormen e.d. en wat biologisch graan gevoed worden. Het enige zoetmiddel is honing, liefst uit de raat gegeten of uitgelekt en onverhit. Rozijnen van ongezwavelde en onbespoten wijnstokken. Het ontbijt uit bijvoorbeeld gekiemde graankorrels en geweekte graanvlokken of eigen gist- en glutenvrij volkorenbrood met roomboter, honing en wat melk. Verse vruchten met honing en citroensap. Het middagmaal met twee eetlepels gekiemde graankorrels en geweekte rozijnen en vers gemalen noten. Ook zelfgemaakte kwark met verse vruchten van het seizoen. De avondmaaltijd bestaat bijvoorbeeld uit een rauwkostschotel met aanmaaksaus, waarbij glutenvrij brood met roomboter of kwark met karwijzaad (kummel) en wat melk genuttigd kan worden.

 

Het spreekt vanzelf dat het brood steeds glutenvrij is. Wees nogmaals voorzichtig met citroen en melk. Kwark, graan, eiwit en zetmeel bij voorkeur niet tijdens ťťn maaltijd geven. Het belangrijkste medicijn tegen MS is koper (cuprum) en in homeopathische verdunning wrijven wij MS-patiŽnten vooral de rug ermee in. (in een achtvorm!). Koper zit trouwens ook in rode klaverbloem (als kruidenthee). Het kruid is rijk aan koper en is zeer versterkend voor de psyche en de zenuwen. Alleen al het inademen van dit kruid op vruchtbare grond werkt genezend en opvrolijkend. Bij de natuurvolken komt MS niet voor en mede daarom ziet de natuurgeneeskunde deze kwaal als een erfelijke en degeneratieve aandoening van het centrale zenuwstelsel, veroorzaakt door een onjuiste levenswijze en vooral bij koude en vochtige omstandigheden.

 

UpToDate 2023-2024