Baunscheidtisme, het geschenk van de muggen

Baunscheidtisme. Een prachtige naam voor een al even mooie behandelmethode waarmee de pijn bij reuma en jicht wordt verzacht, eveneens gebruikt bij verlammingen, zenuwontstekingen en allerlei andere pijnen. Des te verwonderlijker is de nederige herkomst van deze methode eigenlijk bij toeval ontdekt.

De geestelijke vader is Carl Bauscheidt, op zestien december 1809 geboren in de Duitse provincie Westfalen. Hij moest zijn geliefde vak 'de mechanica’ in het jaar 1847 even laten voor wat het was vanwege een jichtaanval. Zijn rechterhand en -arm waren pijnlijk verstijfd. Niets bood soelaas, totdat op een warme zomerse dag een zwerm muggen door het open raam naar binnen vloog en Baunscheidt op zijn handen werd gestoken.

Zijn pijnlijke hand knapte zienderogen op en Baunscheidt besefte, dat hij dit te danken had aan zijn onuitgenodigde gasten van die avond. De muggen waren het geheim van zijn genezing. Dat gaf hem veel te denken, want later zag hij de muggen als een ontgiftend gebeuren. De giftige mugstoffen werden naar de oppervlakte van zijn ledemaathuid gestimuleerd.

                                               Mug

Nog datzelfde jaar maakte Baunscheidt een apparaatje ‘de levenswekker’, dat steken van muggen nabootst. Het apparaatje bestaat uit dertig naalden, geconstrueerd op een ronde tinschijf. De hedendaagse variant heet ‘Baunscheidtse apparatuur’ en mag rekenen op de terechte belangstelling van natuurartsen en natuurgenezers, bij o.a. reuma, neuralgie en pijnen.

Ook de originele Baunscheidt-olie is op recept verkrijgbaar. De welriekende olie bevat medicinale stoffen, die tijdelijke blaasjes op de huid veroorzaken en daaruit de ballaststoffen verwijdert. En Baunscheidt zelf? Hij stierf in 1873 op 1 oktober in Endenich, maar in zijn geboortestad Bonn is men hem niet vergeten. Er is daar een straat naar hem vernoemd. De techniek van Baunscheidt zou de natuurgeneeskunde nooit meer willen en kunnen missen. (De boerderij waarin hij geboren en opgetogen was, bestaat nu nog. Deze is te zien als men uit de stad Hagen van het Volmedal en vervolgens op de Zuidstraat uitkomt. Deze gaat dan omhoog naar Biecherfeld.)               

 

UpToDate 2023-2024