ARBELBERG

 

Belangrijkste bezienswaardigheden: het bezoeken van Jezus met archeologische overblijfselen, de vergezichten, het klimmen en de uitdaging.

 

De top van Mount Arbel maakt avontuurlijke klimmers, bijgestaan ​​door een back-road rijden, om zich te doordrenken in een bijna ongeėvenaarde oprit van de regio Galilea. Dergelijke majestueus logenstraft de bloedige geschiedenis van dat gebied. Hosea 10:14 heeft het over de Arbel: ‘al uw vestingen zullen worden verwoest, gelijk Salman Beth Arbel in de dag van de strijd…Een bloedige geschiedenis in een omgeving die paradoxaal lijkt. De Mount Arbel ligt aan de Zee van westelijke oever van Galilea , dicht bij Magdala, de thuisbasis van Maria Magdalena, met uitzicht op de vallei van de Duiven. Er wordt gedacht aan een route die door Jezus in zijn reizen tussen Nazareth en Kana waren.

 

De in Hosea beschreven strijd tussen Assyriėrs en Israėlieten, hoewel het bloed niet ophield te stromen tussen de Assyriėrs en de Bacchides der Seleuciden, wordt genoemd door geschiedschrijver Josephus die deze berg beschrijft als de berg met zijn massale executies. Sommigen associėren Jesaja 09:02: "het land van de schaduw des doods" als een verwijzing naar de schaduw van Mt. Arbel.

Het staat bekend als Arabela, de stad boven op de Mt. Arbel en continu bevolkt met de Hasmonesen. Het gebied stond bekend om zijn vlas industrie en het maken van linnen in Bijbelse tijden. Een gedeeltelijke opgraving van een 3e eeuw synagoge aan de rand van de berg, is het enige overblijfsel van de oude stad. Er is geen concreet antwoord op de vraag of Jezus de berg Arbel beklom, hoewel men denkt dat Hij deze wel beklommen heeft. Doch uit de Nieuwe Openbaringen van Jakob Lorber, is het zeker, dat Jezus op deze berg was met Zijn drie discipelen, en Michaėl (voormalige Johannes de Doper en Elia) en Mozes [de voormalige vermoorde hoofdpriester Zacharias). Vandaag de dag blijkt de bergtop de thuisbasis te zijn van de Arbel moshav (collectieve boerderij).

 

Mount Arbel vandaag

Een lot in de loterij voor moderne wandelaars en klimmers, met steile vergezichten. De Arbel is een uitdaging. Tredes en handgrepen werden toegevoegd voor de veiligheid en het gemak van de wandelaars in de afgelopen jaren voor deze route, die begint aan de voet van de klif in de vallei van de Duiven. Het bereiken van de top is de moeite waard. De berg kan van twee kanten beklommen worden. Ze valt bij de eerste aanblik steil naar beneden (vanaf het noordwest gedeelte). Onderaan de berg ligt een handelsdorp.

Het onthult een schitterend uitzicht over het meer van Galilea en op een heldere dag, verre uitzichten, die de berg Arbel doen reiken tot de berg Hermon in het noorden en met de Mt. Tabor in het zuiden. 

 

De klim kent etappes en is niet bedoeld voor een zwakke maag; men kan de berg ook vanuit het Zuiden beklimmen, dan is het tot de top niet zo vermoeiend. De Mt. Arbel is het onderwerp van uitgebreide theologische discussies over omvang van de bloedige taferelen, die daar plaatsgevonden hebben. ‘En we gingen naar de Arbel en er is een grote synagoge gebouwd door Nitai, de Arbelite’. Sommigen zeggen, dat zich daar de graven van de kinderen van Jacob bevinden zoals van Dan, Levi, en Shimon en Adam's zoon Seth zou daar begraven zijn.

Verder schrijft Josephus: "En in de buurt van Arbel zijn drie stammen van de zonen van Jacob en Dina hun zuster en naast de kudde groeit een mooie mirte en niemand kan een tak van nemen, noch een Jood of Israėliet, uit angst voor straf".

De tweede spijziging vond plaats op deze berg. Petrus haalde voor zonsopgang aan de oever van het meer Galilea veel vers brood en verse gebakken vis van een schip, dat van Magdala kwam en naar Jesaļra wilde varen. [GJE2-170]

www.zelfbeschouwing.info