Angina pectoris

Angina komt van ‘angor’ en betekent angst, beklemdheid; en ‘pectoris’ komt van pectus en betekent borst. Deze aandoening veroorzaakt terugkerende pijnen in de hartstreek, vaak door zuurstofgebrek van de hartspier. Dat is een kramptoestand van de kransslagaders, die feitelijk de hartspier met voldoende bloed en zuurstof moeten verzorgen en de spastische kransslagader door een vaatverwijdend middel te verhelpen. De aanvallen maken de lijder zeer angstig. De klachten treden regelmatig op, vooral als het hart extra zuurstof nodig heeft bij inspanning. Al na een paar honderd meter lopen kan pijn optreden en bij stilstand weer afnemen en na een volgende wandeling weer snel optreden. Nitrobaat is een snel chemisch werkend middel dat of direct of helemaal geen verlichting brengt. Homeopathische middelen kunnen een snel effect geven met de bedoeling om de aanleg voor de hartkramp op te heffen. Wanneer dat lukt dan is het een echt geneesmiddel. Nitrobaat geneest natuurlijk niet, maar het heft het verschijnsel tijdelijk op. Wanneer een pijnaanval speciaal bij koude optreedt, kan de oorzaak liggen in de spieren van de borstwand en dan spreekt men van een ´verkeerde angina pectoris´.

Hart- en vaatziekten kan men beter voorkomen dan deze te genezen. Voor een groot deel zijn het welvaartsziekten! Teveel en te vet eten, te weinig lichaamsbeweging en de fatale rookgewoontes zijn er aansprakelijk voor. Daarbij valt te bedenken, dat de leefwijze van jongeren invloed heeft op de latere gezondheid. Door de grote toename van hart- en vaatziektes verloopt het sterftecijfer nog steeds in stijgende lijn. Aderverkalking kan ook een rol spelen bij angina pectoris. Hierdoor treedt elasticiteitsverlies op van de bloedvaten en vernauwing van de kleinere bloedvaten.

Angina pectoris is een doodsangst, eigenlijk angst voor het niets – dat wil zeggen, dat er na de dood niets meer is! Elke angst geeft een spasme van de hartkransvaten. De gevoelens tot deze doodsstrijd gaan gepaard met angstige schuldgevoelens en een hartbeklemming. Is men hierbij ook nog neurotisch, dan is dat dikwijls een uitdrukking van onderdrukte hartangst. De samenhang van de wil, denken en gemoed zijn in zo´n geval niet op elkaar afgestemd. Vanzelfsprekend spelen stress en hartritmestoringen hierbij een grote rol. Zijn de nierkrachten te groot dan kan dat tot gestuurde psychische krachten in de hartomgeving aldaar verkrampen.

Tekstvak: 1. afstomping, opwinding en lichamelijke angst komen vaak voor bij het sanguinische type (koper) als nierpatiënt;
2. angst, doodsangst en piekeren komen vaak voor bij het cholerische type (goud);
3. dwangverschijnselen, illusies en angst voor de omgeving komen vaak voor bij het melancholische type (kwikzilver).

 

 

 

 

 

 

 

Dieet bij angina pectoris

 

Door een dieet aangepast te volgen (let wel: individueel te bepalen), worden enkele aanwijzingen gegeven:

 

·                    1. vermijd alle dierlijke vetten;

·                    2. geen vet;

·                    3. wel roomboter en natuurboter, geitenmelk en yoghurt;

·                    3. wel plantaardige oliën, die een hoog gehalte hebben aan onverzadigde vetzuren;

·                    4. zoals zonnebloemolie, olijfolie, maïsolie, distelolie, kokosolie, koolzaadolie (wel te verstaan van biologische kwaliteit);

·                    5. toegestaan zijn: karnemelk, taptemelk, magere kwark, magere yoghurt, magere kaas en geitenkaas.

 

Deze aanwijzingen kunnen het verder voortschrijden van angina pectoris enigszins verhinderen en tot een vaatverbetering leiden. Een vegetarisch dieet (vette vis aanbevolen!), een bijna zoutloze voeding en veel vers fruit (niet uit blik!) met wat rauwkost, begunstigt de bloedvaten.

Angina pectoris

Angina komt van ‘angor’ en betekent angst, beklemdheid; ‘pectoris’ komt van pectus en betekent borst. Deze aandoening veroorzaakt terugkerende pijnaanvallen in de hartstreek door zuurstofgebrek van de hartspier. Dit kan berusten op een kramptoestand van de kransslagaders, die de hartspier met voldoende bloed en zuurstof moet verzorgen en een verkrampte kransslagader is door een vaatverwijdend middel op te heffen. De aanvallen maken als regel de lijder zeer angstig. De klachten treden regelmatig op, als het hart extra zuurstof nodig heeft, vooral bij inspanning. Al na een paar honderd meter lopen kan de pijn optreden en bij stilstand afnemen, maar na een volgende wandeling ook weer snel optreden. Nitrobaat is een snel chemisch werkend middel dat of direct of helemaal geen verlichting brengt. Homeopathische middelen kunnen ook een snel effect geven met de bedoeling de aanleg voor de kramp op te heffen. Wanneer dat lukt is het een echt geneesmiddel. Nitrobaat geneest natuurlijk niet, maar het heft alleen het verschijnsel tijdelijk op. Wanneer een pijnaanval speciaal bij koude optreedt, kan de oorzaak liggen in de spieren van de borstwand, dan spreekt men van een ´verkeerde angina pectoris´.

Hart- en vaatziekten kan men beter voorkomen dan deze te genezen. Voor een groot deel zijn zij welvaartsziekten! Teveel en te vet eten, te weinig lichaamsbeweging en de fatale rookgewoontes zijn er aansprakelijk voor. Daarbij valt te bedenken, dat de leefwijze van jongeren invloed heeft op de latere gezondheid. Door de grote toename van hart- en vaatziektes verloopt het sterftecijfer nog steeds in stijgende lijn. Aderverkalking kan een rol spelen bij angina pectoris. Hierdoor treedt elasticiteitsverlies van de bloedvaten op en vernauwing van de kleinere bloedvaten. 

Angina pectoris is een doodsangst, eigenlijk angst voor het niets – dat wil zeggen, dat er na de dood niets meer is! Elke angst geeft een spasme van de hartkransvaten. De gevoelens tot deze doodsstrijd gaan gepaard met angstige schuldgevoelens en hartbeklemming. Is men daarbij neurotisch, dan is dat dikwijls een uitdrukking van onderdrukte hartangst. De samenhang van de wil, denken en gemoed zijn niet op elkaar afgestemd. Vanzelfsprekend spelen stress en hartritmestoringen hierbij een grote rol. Zijn de nierkrachten te groot, dan kan dat tot samengebalde psychische krachten in de hartomgeving stuwen en aldaar verkrampen.

·                    afstomping, opwinding en lichamelijke angst komen vaak voor bij het sanguinische type (koper) als nierpatiënt;

·                    angst, doodsangst en piekeren komen vaak voor bij  het cholerische type (goud);

·                    dwangverschijnselen, illusies en angst voor de omgeving komen vaak voor bij het melancholische type (kwikzilver).

UpToDate 2024-2025