Hoogmoed en deemoed

 

[via Jakob Lorber ontvangen in 1840 van de Heer]: NathanaŽl, de echte wijze leerling van Jezus zegt tegen Judas, dat moed in de eigenlijke zin van het woord een grote zonde is; want het is de vrucht van de hoogmoed die alles veracht wat in de mens niet het eigen ik is. Daarom zal in onze leer de niets vrezende moed van een mens nooit als een deugd aangeprezen worden, want dat is nu precies het tegendeel van wat onze leer van de mens verwacht. Een vreesachtig mens zal door een held niet achtervolgd worden, want iemand die bang is, is geen bedreiging voor zijn roem. Maar heeft een held een ander held tegenover zich, dan zullen ze elkaar direct uitdagen en niet rusten voor ťťn van de twee het onderspit delft.

 

En daaraan zie je nu helder en duidelijk wat de zegen van de moedigen is. Wie van jullie zich de minste acht van zijn broeders, is de hoogste in het rijk van God; ieder zich beter achten zet hem echter in het rijk van God terug op een laatste plaats. Als iemand van jullie nog het een of andere hoogheidgevoel en dus een gevoel van beter dan een ander te zijn bij zichzelf bemerkt, dan is hij nog niet vrij van de alles verterende gulzige hel en nog lang niet geschikt voor het rijk van God, want zo'n mens heeft geen vrije geest.

 

Als iemand zich echter de minste onder zijn broeders acht en zů bereid is allen naar vermogen te dienen, dan is hij de eerste in het rijk van God, en alle anderen kunnen zich heel terecht aan hem spiegelen. Echt bezield door een goddelijk grote geest is alleen diegene, die in staat is zich lager te achten dan alle menselijke schepsels!" Aan gene zijde wordt alles met de zuiverste weegschaal afgewogen en met de secuurste maat gemeten. Waar ook maar iets zelfzuchtigs te voorschijn komt, zal de weegschaal geen uitslag geven en niet voldoen aan de hemelse maat!

 

Daarom moet je zonder enige reserve de volle waarheid in je hebben, anders kun je niet binnengaan in het rijk van God. Slechts de zuivere waarheid zonder valsheid en achterbaks bedrog kan en zal jullie vrij maken voor God en al Zijn schepsels! ≠Begrijp je dat?" - 'Ieder zich beter achten zet hem echter in het rijk van God terug op een laatste plaats. Als iemand van jullie nog het een of andere hoogheidge≠voel en dus een gevoel van beter dan een ander te zijn bij zichzelf bemerkt, dan is hij nog niet vrij van de alles verte≠rende gulzige hel en nog lang niet geschikt voor het rijk van God, want zo'n mens heeft geen vrije geest. Als iemand zich echter de minste onder zijn broeders acht en zo bereid is allen naar vermogen te dienen, dan is hij de eerste in het rijk van God, en alle anderen kunnen zich heel terecht aan hem spiegelen.

 

Echt bezield door een goddelijk grote geest is alleen diegene, die in staat is zich lager te achten dan alle menselijke schepsels!" Een toornig hart kan nooit rein zijn, omdat toorn altijd veroorzaakt wordt door hoogmoedigheid. De Heer komt steeds bij de mensen terug om de hoogmoed te onderdrukken en de deemoed en de liefde op te wekken. 'Ieder zich beter achten zet hem echter in het rijk van God terug op een laatste plaats.

 

Als iemand van jullie nog het een of andere hoogheidgevoel en dus een gevoel van beter dan een ander te zijn bij zichzelf bemerkt, dan is hij nog niet vrij van de alles verte≠rende gulzige hel en nog lang niet geschikt voor het rijk van God, want zo'n mens heeft geen vrije geest. Als iemand zich echter de minste onder zijn broeders acht en zo bereid is allen naar vermogen te dienen, dan is hij de eerste in het rijk van God, en alle anderen kunnen zich heel terecht aan hem spiegelen. Echt bezield door een goddelijk grote geest is alleen diegene, die in staat is zich lager te achten dan alle menselijke schepsels!" GJE1-5 (20), 1-45, 1-114, 2-76 [2-7]

www.zelfbeschouwing.info